Quesadilla z serem camembert, boczkiem i żurawiną

Szybki i prosty przepis na oryginalną quesadillę z serem camembert, boczkiem i żurawiną.
SKŁADNIKI
Porcja na jedną quesadillę (średnica około 25cm).
- 2 placki pszennej tortilli (średnica około 25cm)
- 120g sera camembert z zielonym pieprzem lub zwykłego
- 50g parzonego boczku w plastrach
- 30g suszonej żurawiny
CZAS PRZYGOTOWANIA
10min (+czas namaczania żurawiny – około 30min).
PRZYGOTOWANIE
Mniej więcej pół godziny przed przygotowaniem quesadilli w kubeczku umieszczamy suszoną żurawinę i zalewamy wrzątkiem, tak aby zakryć całość owoców – przykrywamy i zostawiamy do uzyskania miękkości (zajmuje to około 30min).
Po tym czasie odsączamy żurawinę i kroimy na mniejsze kawałki.
Dużą patelnię (musi zmieścić tortillę 25cm) rozgrzewamy na średnim ogniu (bez dodatku tłuszczu) i układamy na niej jeden placek tortilli. Następnie układamy pokrojony w kawałki ser, boczek i pokrojoną w mniejsze kawałki żurawinę. Całość przykrywamy drugim plackiem tortilli i dociskamy mocno do dna.
W ten sposób pieczemy tortillę z dwóch stron do uzyskania złotego koloru (w tym czasie ser powinien się rozpuścić).
Tak przygotowaną tortillę przekładamy na drewnianą deskę, kroimy w trójkąty i podajemy na ciepło (na zimno również smakuje bardzo dobrze).
I gotowe:)
Smacznego!