Quesadilla z serem camembert, boczkiem i żurawiną

Quesadilla z serem camembert, boczkiem i żurawiną

Szybki i prosty przepis na oryginalną quesadillę z serem camembert, boczkiem i żurawiną.

SKŁADNIKI

Porcja na jedną quesadillę (średnica około 25cm).

  • 2 placki pszennej tortilli (średnica około 25cm)
  • 120g sera camembert z zielonym pieprzem lub zwykłego
  • 50g parzonego boczku w plastrach
  • 30g suszonej żurawiny

CZAS PRZYGOTOWANIA

10min (+czas namaczania żurawiny – około 30min).

PRZYGOTOWANIE

Mniej więcej pół godziny przed przygotowaniem quesadilli w kubeczku umieszczamy suszoną żurawinę i zalewamy wrzątkiem, tak aby zakryć całość owoców – przykrywamy i zostawiamy do uzyskania miękkości (zajmuje to około 30min).

Po tym czasie odsączamy żurawinę i kroimy na mniejsze kawałki.

Dużą patelnię (musi zmieścić tortillę 25cm) rozgrzewamy na średnim ogniu (bez dodatku tłuszczu) i układamy na niej jeden placek tortilli. Następnie układamy pokrojony w kawałki ser, boczek i pokrojoną w mniejsze kawałki żurawinę. Całość przykrywamy drugim plackiem tortilli i dociskamy mocno do dna.

W ten sposób pieczemy tortillę z dwóch stron do uzyskania złotego koloru (w tym czasie ser powinien się rozpuścić).

Tak przygotowaną tortillę przekładamy na drewnianą deskę, kroimy w trójkąty i podajemy na ciepło (na zimno również smakuje bardzo dobrze).

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *