Kluski leniwe

Kluski leniwe

Przepis na tradycyjne kluski leniwe, podawane na masełku z bułką tartą i cukrem. Idealne na obiad lub słodką przekąskę.

SKŁADNIK

Porcja na 3 osoby.

  • 450g tłustego twarogu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (dodajemy tylko jeżeli twaróg jest dość suchy)
  • 90g mąki pszennej
  • 2 średnie jajka
  • szczypta soli

OKRASA:

  • 60g masła
  • 40g bułki tartej
  • 40g cukru trzcinowego

DODATKOWO:

  • 70ml oleju roślinnego do gotowania
  • mąka do przyprószenia leniwych

CZAS PRZYGOTOWANIA

25min.

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki (twaróg, mąka, jajka, sól) na kluski leniwe przekładamy do dużej miski i mieszamy dokładnie za pomocą łyżki do połączenia składników.

Następnie dzielimy ciasto na kilka części (4-5) i każdą z nich przekładamy kolejno na stolnicę oprószoną mąką pszenną i delikatnie wyrabiamy – starajmy się nie dodawać za dużo mąki (tylko na tyle, aby ciasto nie przyklejało się do stolnicy) – dzięki temu nasze kluski będą cudownie delikatne:)

Wyrobione ciasto formujemy w kształt wałka o średnicy około 3cm (jak na kopytka) i kroimy na ukos na mniejsze części.

Czynność powtarzamy z resztą ciasta.

W międzyczasie w dużym garnku gotujemy około 2l wody z dodatkiem oleju roślinnego (ew. ze szczyptą soli – można pominąć).

Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień na najmniejszy tak żeby woda tylko delikatnie się gotowała i kolejno wrzucamy przygotowane kluski leniwe – gotujemy około 1 minutę od czasu wypłynięcia klusek na powierzchnię (jeżeli nie mamy wystarczająco dużego garnka możemy podzielić kluski na partie tak, aby podczas gotowania nie przykleiły się do siebie).

W międzyczasie na dużej patelni, na najmniejszym ogniu roztapiamy masło z dodatkiem bułki tartej i cukru (mieszamy).

Ugotowane kluski leniwe za pomocą cedzaka przekładamy bezpośrednio na patelnię z roztopionym masłem z dodatkiem bułki tartej i cukru. Całość bardzo delikatnie mieszamy i podajemy jeszcze ciepłe.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *