Gofry

Gofry

Bardzo prosty przepis na domowe gofry. Cudownie chrupiące i delikatne ciasto, w którym się zakochasz. Dodaj swoje ulubione dodatki i gotowe!

SKŁADNIKI

Porcja na około 9 sporych gofrów (w zależności od wielkości gofrownicy).

CIASTO:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka (białko oddzielone od żółtka)
  • szczypta soli

DODATKI:

CZAS PRZYGOTOWANIA

20min.

PRZYGOTOWANIE

Oddzielamy żółtka od białek i przekładamy do osobnych miseczek.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli.

Do osobnej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, dodajemy mleko, olej i żółtka i mieszamy do uzyskania gładkiej masy (im dłużej będziemy miksować nasze ciasto tym gofry będą bardziej puszyste w środku). Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką.

Nagrzewamy gofrownicę do odpowiedniej temperatury (tutaj w zależności od urządzenia) i rozprowadzamy ciasto za pomocą łyżki (ja nie dodaję żadnego tłuszczu do pieczenia gofrów).

Gofry pieczemy około 3 minut, aż uzyskają piękny złoty kolor (oczywiście czas pieczenia uzależniony jest od urządzenia jakie posiadamy – najlepiej sprawdzić to w instrukcji gofrownicy). Upieczone gofry odkładamy na kratkę i po chwili dekorujemy ulubionym dodatkami. Polecam domowy krem orzechowo-czekoladowy (przepis znajdziesz na moim blogu tutaj).

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *