Gofry
Bardzo prosty przepis na domowe gofry. Cudownie chrupiące i delikatne ciasto, w którym się zakochasz. Dodaj swoje ulubione dodatki i gotowe!
SKŁADNIKI
Porcja na około 9 sporych gofrów (w zależności od wielkości gofrownicy).
CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka (białko oddzielone od żółtka)
- szczypta soli
DODATKI:
- ulubione owoce
- krem orzechowo-czekoladowy (przepis na domowy krem)
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min.
PRZYGOTOWANIE
Oddzielamy żółtka od białek i przekładamy do osobnych miseczek.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli.
Do osobnej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, dodajemy mleko, olej i żółtka i mieszamy do uzyskania gładkiej masy (im dłużej będziemy miksować nasze ciasto tym gofry będą bardziej puszyste w środku). Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką.
Nagrzewamy gofrownicę do odpowiedniej temperatury (tutaj w zależności od urządzenia) i rozprowadzamy ciasto za pomocą łyżki (ja nie dodaję żadnego tłuszczu do pieczenia gofrów).
Gofry pieczemy około 3 minut, aż uzyskają piękny złoty kolor (oczywiście czas pieczenia uzależniony jest od urządzenia jakie posiadamy – najlepiej sprawdzić to w instrukcji gofrownicy). Upieczone gofry odkładamy na kratkę i po chwili dekorujemy ulubionym dodatkami. Polecam domowy krem orzechowo-czekoladowy (przepis znajdziesz na moim blogu tutaj).
Smacznego!