Bułeczki owsiane
Bułeczki owsiane na żytnim zakwasie to idealny przepis na dobre śniadanie. Bułki są delikatne w środku i chrupiące z wierzchu.
SKŁADNIKI
Porcja na 5 średniej wielkości bułek.
ZACZYN:
- 50g żytniego zakwasu (przepis na domowy zakwas znajdziesz tutaj) lub 20g świeżych drożdży
- 100g mąki pszennej
- 100ml ciepłej wody
- łyżeczka cukru trzcinowego
DODATKOWO:
- 30g płatków owsianych zwykłych lub górskich
- 10g otrębów żytnich
- 60ml wrzątku
CIASTO NA BUŁKI:
- wcześniej przygotowany zaczyn
- 50g mąki pszennej chlebowej (typ 720 lub 750)
- 100g mąki owsianej
- 120ml ciepłej wody
- namoczone płatki owsiane
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru trzcinowego
- garść słonecznika do posypania bułek
CZAS PRZYGOTOWANIA
40min + czas wyrastania zaczynu i ciasta oraz dzień wcześniej „nakarmienie” zakwasu (jeżeli użyjesz zwykłych drożdży to czas wyrastania ciasta będzie krótszy).
PRZYGOTOWANIE
Dzień przed pieczeniem bułeczek wyciągamy nasz zakwas z lodówki i czekamy aż osiągnie temperaturę pokojową (około godziny). Po tym czasie „karmimy” zakwas 3 łyżkami mąki żytniej razowej, typ 2000 oraz 4 łyżkami ciepłej wody (nie gorącej!) i mieszamy. Zakwas odstawiamy do ciepłego i ciemnego miejsca na noc.
Przepis na domowy zakwas wraz z przygotowaniem go do pieczenia znajdziesz tutaj.
Następnego dnia, gdy zakwas będzie już gotowy przygotowujemy zaczyn na nasze bułeczki.
Do miski przełóż 50g zakwasu, dodaj 100g pszennej mąki, łyżeczkę cukru trzcinowego i dolej 100ml ciepłej wody. Składniki dokładnie wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 2h (w tym przepisie możesz zakwas zastąpić zwykłymi świeżymi drożdżami (reszta pozostaje bez zmian) – zwykłe drożdże rosną szybciej, więc wystarczy ok. 30min na wyrośnięcie zaczynu)).
W tym samym czasie do małej miseczki wsyp płatki owsiane z otrębami żytnimi i zalej wrzątkiem – odstaw pod przykryciem aby płatki nasiąkły.
Gdy nasz zaczyn już wyrośnie przygotowujemy ciasto na bułki.
Do miski z zaczynem dodajemy namoczone płatki, mąkę pszenną i owsianą, sól, cukier oraz wlewamy ciepłą wodę. Całość dokładnie mieszamy a następnie wyrabiamy około 20 min podobnie jak ciasto drożdżowe. Po wyrobieniu ciasto powinno mieć gładką konsystencję i nie przyklejać się do rąk.
Tak wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na części, formujemy w kulkę i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy bułki ziarnami słonecznika i zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na około 40min.
Gdy nasze bułki już urosną smarujemy je odrobiną oleju i wsadzamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni z termoobiegiem) – pieczemy około 22min na złocisty kolor.
Po upieczeniu bułki wyciągamy na kratkę do wystygnięcia.
Smacznego!