Bułeczki owsiane

Bułeczki owsiane

Bułeczki owsiane na żytnim zakwasie to idealny przepis na dobre śniadanie. Bułki są delikatne w środku i chrupiące z wierzchu.

SKŁADNIKI

Porcja na 5 średniej wielkości bułek.

ZACZYN:

  • 50g żytniego zakwasu (przepis na domowy zakwas znajdziesz tutaj) lub 20g świeżych drożdży
  • 100g mąki pszennej
  • 100ml ciepłej wody
  • łyżeczka cukru trzcinowego

DODATKOWO:

  • 30g płatków owsianych zwykłych lub górskich
  • 10g otrębów żytnich
  • 60ml wrzątku

CIASTO NA BUŁKI:

  • wcześniej przygotowany zaczyn
  • 50g mąki pszennej chlebowej (typ 720 lub 750)
  • 100g mąki owsianej
  • 120ml ciepłej wody
  • namoczone płatki owsiane
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru trzcinowego
  • garść słonecznika do posypania bułek

CZAS PRZYGOTOWANIA

40min + czas wyrastania zaczynu i ciasta oraz dzień wcześniej „nakarmienie” zakwasu (jeżeli użyjesz zwykłych drożdży to czas wyrastania ciasta będzie krótszy).

PRZYGOTOWANIE

Dzień przed pieczeniem bułeczek wyciągamy nasz zakwas z lodówki i czekamy aż osiągnie temperaturę pokojową (około godziny). Po tym czasie „karmimy” zakwas 3 łyżkami mąki żytniej razowej, typ 2000 oraz 4 łyżkami ciepłej wody (nie gorącej!) i mieszamy. Zakwas odstawiamy do ciepłego i ciemnego miejsca na noc.
Przepis na domowy zakwas wraz z przygotowaniem go do pieczenia znajdziesz tutaj.

Następnego dnia, gdy zakwas będzie już gotowy przygotowujemy zaczyn na nasze bułeczki.
Do miski przełóż 50g zakwasu, dodaj 100g pszennej mąki, łyżeczkę cukru trzcinowego i dolej 100ml ciepłej wody. Składniki dokładnie wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 2h (w tym przepisie możesz zakwas zastąpić zwykłymi świeżymi drożdżami (reszta pozostaje bez zmian) – zwykłe drożdże rosną szybciej, więc wystarczy ok. 30min na wyrośnięcie zaczynu)).

W tym samym czasie do małej miseczki wsyp płatki owsiane z otrębami żytnimi i zalej wrzątkiem – odstaw pod przykryciem aby płatki nasiąkły.

Gdy nasz zaczyn już wyrośnie przygotowujemy ciasto na bułki.

Do miski z zaczynem dodajemy namoczone płatki, mąkę pszenną i owsianą, sól, cukier oraz wlewamy ciepłą wodę. Całość dokładnie mieszamy a następnie wyrabiamy około 20 min podobnie jak ciasto drożdżowe. Po wyrobieniu ciasto powinno mieć gładką konsystencję i nie przyklejać się do rąk.
Tak wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na części, formujemy w kulkę i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy bułki ziarnami słonecznika i zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na około 40min.

Gdy nasze bułki już urosną smarujemy je odrobiną oleju i wsadzamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni z termoobiegiem) – pieczemy około 22min na złocisty kolor.

Po upieczeniu bułki wyciągamy na kratkę do wystygnięcia.

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *