Pszenno-żytnie pierogi z łososiem i cukinią

Pszenno-żytnie pierogi z łososiem i cukinią

Delikatne, idealnie wilgotne w środku pierogi z łososiem, cukinią i serkiem śmietankowym w cieście pszenno-żytnim. Bardzo łatwy do przyrządzenia przepis. Dobra alternatywa dla zwykłych pierogów.

SKŁADNIKI

Porcja na około 20 pierogów.

CIASTO:

  • 200g mąki pszennej (+ mąka do przyprószenia i wyrabiania ciasta)
  • 100g mąki żytniej razowej, typ 2000
  • 50ml oleju
  • 130ml gorącej wody
  • pół łyżki soli

FARSZ:

  • 250g surowego łososia
  • 1 średnia cukinia
  • 250g serka śmiatankowego twarogowego (np. kanapkowego)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

DODATKI:

  • garść świeżej natki pietruszki do posypania pierogów

CZAS PRZYGOTOWANIA

40min.

PRZYGOTOWANIE

Cukinię trzemy na tarce, na dużym oczku i grilujemy przez chwilę na rozgrzanej patelni (nie potrzeba tłuszczu do grilowania – pod koniec możesz dodać odrobinę wody, żeby cukinia nie była zbyt sucha).

Gdy cukinia ostygnie dodajemy ją do posiekanego drobno surowego łososia, dodajemy serek oraz pieprz i sól do smaku – całość mieszamy.

Następnie przygotowujemy ciasto na pierogi. Do dużej miski wsypujemy mąki (pszenną i żytnią), dodajemy olej i wlewamy gorącą wodę – całość mieszamy (uważaj, żeby woda nie była zbyt gorąca, żeby się nie poparzyć).
Całość wyrabiamy chwilę do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy ciasto na opruszoną mąką stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy.
Ciasto dzielimy na 20 części i każdą z nich formujemy w kulkę, następnie rozwałkowujemy na cienki placek.

Łyżką nakładamy wcześniej przygotowany farsz i formujemy na kształt pieroga.

Gdy wszystkie pierogi będą ulepione przygotowujemy 5l garnek i gotujemy w nim wodę (3/4 głębokości) z dodatkiem odrobiny oleju. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy kolejno nasze pierogi – gdy zaczną wypływać na powierzchnię gotujemy jeszcze przez 5min.

Po ugotowaniu wykładamy pierogi na durszlak i podajemy posypane świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


1 thought on “Pszenno-żytnie pierogi z łososiem i cukinią”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *