Pszenno-żytnie pierogi z łososiem i cukinią
Delikatne, idealnie wilgotne w środku pierogi z łososiem, cukinią i serkiem śmietankowym w cieście pszenno-żytnim. Bardzo łatwy do przyrządzenia przepis. Dobra alternatywa dla zwykłych pierogów.
SKŁADNIKI
Porcja na około 20 pierogów.
CIASTO:
- 200g mąki pszennej (+ mąka do przyprószenia i wyrabiania ciasta)
- 100g mąki żytniej razowej, typ 2000
- 50ml oleju
- 130ml gorącej wody
- pół łyżki soli
FARSZ:
- 250g surowego łososia
- 1 średnia cukinia
- 250g serka śmiatankowego twarogowego (np. kanapkowego)
- sól
- świeżo mielony pieprz
DODATKI:
- garść świeżej natki pietruszki do posypania pierogów
CZAS PRZYGOTOWANIA
40min.
PRZYGOTOWANIE
Cukinię trzemy na tarce, na dużym oczku i grilujemy przez chwilę na rozgrzanej patelni (nie potrzeba tłuszczu do grilowania – pod koniec możesz dodać odrobinę wody, żeby cukinia nie była zbyt sucha).
Gdy cukinia ostygnie dodajemy ją do posiekanego drobno surowego łososia, dodajemy serek oraz pieprz i sól do smaku – całość mieszamy.
Następnie przygotowujemy ciasto na pierogi. Do dużej miski wsypujemy mąki (pszenną i żytnią), dodajemy olej i wlewamy gorącą wodę – całość mieszamy (uważaj, żeby woda nie była zbyt gorąca, żeby się nie poparzyć).
Całość wyrabiamy chwilę do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy ciasto na opruszoną mąką stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy.
Ciasto dzielimy na 20 części i każdą z nich formujemy w kulkę, następnie rozwałkowujemy na cienki placek.
Łyżką nakładamy wcześniej przygotowany farsz i formujemy na kształt pieroga.
Gdy wszystkie pierogi będą ulepione przygotowujemy 5l garnek i gotujemy w nim wodę (3/4 głębokości) z dodatkiem odrobiny oleju. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy kolejno nasze pierogi – gdy zaczną wypływać na powierzchnię gotujemy jeszcze przez 5min.
Po ugotowaniu wykładamy pierogi na durszlak i podajemy posypane świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
spróbowałam i wyszły przepyszne :)))) na pewno do powtórzenia 😀