Makaron włoski z krewetkami

Makaron włoski z krewetkami

Makaron włoski z krewetkami to jedno z moich ulubionych dań. Idealne połączenie owoców morza z kolorowymi warzywami i aromatem limonki.

SKŁADNIKI

Porcja na 3 osoby (albo 2 bardzo głodne;))

  • 250g obranych krewetek
  • 50g masła
  • 1 mała cukinia
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 100g śmietany 18%
  • 2 papryczki chili
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 limonka
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • 300g włoskiego (jajecznego) makaronu – tagliatelle lub pappardelle – gramatura podana dla nieugotowanego makaronu (przepis na domowej roboty makaron znajdziesz tutaj)

CZAS PRZYGOTOWANIA

30-40min.

PRZYGOTOWANIE

Krewetki obieramy z pancerzyka, odrywamy ogonek i dokładnie myjemy (jeżeli nie masz dostępu do świeżych owoców morza możesz równie dobrze użyć tych mrożonych – w zależności od tego czy były wcześniej gotowane czy nie mamy różny czas ich gotowania (najlepiej sprawdź na opakowaniu)).

Obrane i umyte krewetki przekładamy do miseczki i skrapiamy sokiem z połowy limonki aby się chwilę marynowały.

W tym czasie kroimy czosnek na cienkie plasterki oraz papryczki chili w bardzo drobną kosteczkę – pamiętaj, aby usunąć wszytskie pestki z papryczek (polecam krojenie chili w rękawiczkach gdyż są bardzo ostre i mogą powodować pieczenie). Jeżeli nie lubisz ostrych dań możesz pominąć dodanie papryczek.

Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego czosnek z chili – chwilę dusimy na małym ogniu.

Cukinię kroimy na cienkie paski a papryki w kosteczkę i dodajemy do patelni z czosnkiem i chili.

Dodajemy połowę posiekanej natki pietruszki i chwilę dusimy – warzywa nie powinny się rozgotować.

W międzyczasie gotujemy makaron jajeczny – idealnie sprawdzi się makaron typu włoskiego – tagliatelle lub pappardelle – sprawdź czas gotowania na opakowaniu. Makaron powinien być „al dente”.
Możemy również sami przygotować własny makaron (przepis znajdziesz na moim blogu tutaj).

Teraz do naszych warzyw wrzucamy krewetki, całość skrapiamy sokiem z połowy limonki i dodajemy resztę posiekanej natki pietruszki – tak dusimy jeszcze przez chwilę i dodajemy śmietanę – doprawiamy do smaku. Czekamy aż całość się zagotuje.

Nakładamy makaron i dodajemy nasz sos. Posypujemy natką pietruszki, świeżo mielonym pieprzem i gotowe.

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *