Razowe spaghetti alla bolognese
Bardzo prosty i szybki przepis na razowe spaghetti alla bolognese. Mocno pomidorowy i aromatyczny sos, który każdemu przypadnie do gustu.
SKŁADNIKI
Porcja na 2 osoby.
- 300g mielonego mięsa wołowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 średni pomidor malinowy
- 300g passaty pomidorowej
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 10-15g startego parmezanu do posypania (opcjonalnie)
- kilka listków świeżej bazylii
- 300g razowego makaronu spaghetti (gramatura podana dla nieugotowaego makaronu)
CZAS PRZYGOTOWANIA
25min.
PRZYGOTOWANIE
Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy nieprzyprawione mięso mielone i smażymy kilka minut co chwilę mieszając. Bardzo ważne jest, aby patelnia była mocno rozgrzana – wtedy nasze mięso nie będzie „gumowe” i pozostanie soczyste – smażymy bez tłuszczu (mięso ma w sobie wystarczająco dużo tłuszczu).
Po chwili dodajemy posiekany bardzo drobno czosnek.
Teraz zmniejszamy ogień na najmniejszy i chwilę dusimy.
Pomidor parzymy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę i dorzucamy do patelni z mięsem – dusimy.
Po kilku minutach dolewamy passatę pomidorową, dodajemy przyprawy (zioła prowansalskie, oregano, bazylię) i mieszamy – tak jeszcze chwilę dusimy do zagotowania.
Teraz dodajemy śmietanę z dodatkiem soli (wtedy się nie zważy) i dodajemy świeżo mielony pieprz.
Czekamy aż sos się zagotuje.
W międzyczasie gotujemy makaron, po czym odlewamy go na durszlak.
Teraz na głęboki talerz nakładamy makaron, polewamy sosem. Całość posypujemy startym parmezanem i przyozdabiamy listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
zrobiłam dzisiaj to z prawie 1,5kg mięsa! będziemy jeść cały grudzień 😀 mam tylko nadzieję, że wyszło równie dobre jak Twoje!