Bułki pszenne

Bułki pszenne

Przepis na klasyczne bułki pszenne. Bardzo prosty do wykonania – a jaki smaczny! Nie ma nic lepszego na śniadanie niż świeżo upieczone bułki, delikatne w środku.

SKŁADNIKI

Porcja na 6 dużych bułek.

  • 500g mąki pszennej
  • 100ml mleka
  • 150ml ciepłej wody
  • 15g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50g stopionego masła

CZAS PRZYGOTOWANIA

120min.

PRZYGOTOWANIE

Świeże drożdże wrzucamy do miski i rozdrabniamy, następnie dolewamy ciepłe mleko (nie gorące!), dodajemy łyżeczkę cukru i czubatą łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy (drożdże powinny się całkowicie rozpuścić) i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 20min.

W międzyczasie roztapiamy masło i czekam aż chwilę wystygnie.

Gdy zaczyn z drożdży już podrośnie do miski wsypujemy mąkę, sól, dolewamy ciepłą wodę (nie gorącą!) i dodajemy nasz zaczyn – dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy roztopione masło (masło nie może być gorące) i całość wyrabiamy ręką przez około 20min.

Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione (im dłużej wyrabiamy ciasto tym nasze bułki będą bardziej delikatne) odstawiamy je na około godzinę w ciepłe miejsce, przykryte czysta szmatką.

Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na porcje w kształcie kulek (możemy to robić rękoma zwilżonymi wodą – wtedy ciasto będzie łatwiejsze w obróbce). Następnie układamy nasze bułki na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając między nimi odstępy.

Teraz odkładamy bułki jeszcze na chwilę do wyrośnięcia (około 20min) pod przykryciem.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem.

Gdy nasze bułki urosną nacinamy je za pomocą noża na pół (możemy zwilżyć nóż wodą – wtedy ciasto nie będzie się do niego przyklejało).
Smarujemy bułki odrobiną wody.

Wkładamy bułki do rozgrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 25min (jeżeli zdecydujesz się na zrobienie mniejszych porcji to pieczemy je około 20min) do uzyskania złocistego koloru.

Po tym czasie wyciągamy bułki i studzimy na kratce.

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *