Spaghetti z owocami morza w sosie pomidorowym
Bardzo proty i szybki przepis na spaghetti z owocami morza w sosie pomidorowym. O takim makaronie marzyłam odkąd wróciłam z podróży z Włoch gdzie pierwszy raz zasmakowałam tego cudownego połączenia. Teraz udało mi się go idealnie odtworzyć:)
SKŁADNIKI
Porcja na 3 osoby (albo 2 bardzo głodne;))
SOS:
- 250g mieszanki owoców morza (np. krążki kalmara, omułki, krewetki, ośmiorniczki) – ja używam mrożonej mieszanki, wcześniej blanszowanej – przed przygotowaniem należy mieszankę rozmrozić
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- 450-500g passaty pomidorowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- pół limonki
- garść świeżej natki pietruszki
- świeżo mielony pieprz do smaku
MARYNATA:
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków posiekanej natki pietruszki
- sok z połowy limonki
DODATKOWO:
- 300g makaronu razowego spaghetti (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)
CZAS PRZYGOTOWANIA
25min.
PRZYGOTOWANIE
Mieszankę owoców morza myjemy i przygotowujemy do niej marynatę. Bardzo drobno siekamy czosnek i natkę pietruszki, dodajemy do mieszanki i skrapiamy sokiem z połowy limonki (marynatę można przygotować zaraz przed rozpoczęciem robienia sosu – owoce morza potrzebują około 20min w marynacie).
Makaron razowy gotujemy w osolonej wodzie około 6 min (2 minuty krócej niż podany czas na opakowaniu). Po ugotowaniu makaron odcedzamy na durszlaku.
Na głębokiej patelni roztapiamy masło i dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz posiekane drobno papryczki chili (pamiętaj, żeby usunąć wszystkie ziarenka z papryczek i najlepiej kroić je w rękawiczkach). Chwilę smażymy na średnim ogniu i pilnujemy, żeby czosnek się nie zarumienił.
Po chwili dodajemy passatę i sos sojowy, całość mieszamy i czekamy aż się zagotuje.
Następnie dodajemy ugotowany wcześniej makaron, dodajemy zamarynowaną mieszankę owoców morza, 2 łyżki oliwy z oliwek, i wciskamy sok z połowy limonki – całość mieszamy i czekamy aż się zagotuje (wcześniej blanszowane owoce morza nie powinny gotować się dłużej niż około 6-7 min gdyż mogą być twarde i gumowe).
Gdy sos się zagotuje dodajemy świeżo mielony pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki (nie ma potrzeby dodawania soli, gdyż sos sojowy jest wystarczająco słony) – mieszamy i nakładamy na talerz. Całość posypujemy niewielką ilością natki pietruszki do ozdoby. I gotowe!
Smacznego!