Spaghetti z owocami morza w sosie pomidorowym

Spaghetti z owocami morza w sosie pomidorowym

Bardzo proty i szybki przepis na spaghetti z owocami morza w sosie pomidorowym. O takim makaronie marzyłam odkąd wróciłam z podróży z Włoch gdzie pierwszy raz zasmakowałam tego cudownego połączenia. Teraz udało mi się go idealnie odtworzyć:)

SKŁADNIKI

Porcja na 3 osoby (albo 2 bardzo głodne;))

SOS:

  • 250g mieszanki owoców morza (np. krążki kalmara, omułki, krewetki, ośmiorniczki) – ja używam mrożonej mieszanki, wcześniej blanszowanej – przed przygotowaniem należy mieszankę rozmrozić
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 450-500g passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół limonki
  • garść świeżej natki pietruszki
  • świeżo mielony pieprz do smaku

MARYNATA:

  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków posiekanej natki pietruszki
  • sok z połowy limonki

DODATKOWO:

  • 300g makaronu razowego spaghetti (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)

CZAS PRZYGOTOWANIA

25min.

PRZYGOTOWANIE

Mieszankę owoców morza myjemy i przygotowujemy do niej marynatę. Bardzo drobno siekamy czosnek i natkę pietruszki, dodajemy do mieszanki i skrapiamy sokiem z połowy limonki (marynatę można przygotować zaraz przed rozpoczęciem robienia sosu – owoce morza potrzebują około 20min w marynacie).

Makaron razowy gotujemy w osolonej wodzie około 6 min (2 minuty krócej niż podany czas na opakowaniu). Po ugotowaniu makaron odcedzamy na durszlaku.

Na głębokiej patelni roztapiamy masło i dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz posiekane drobno papryczki chili (pamiętaj, żeby usunąć wszystkie ziarenka z papryczek i najlepiej kroić je w rękawiczkach). Chwilę smażymy na średnim ogniu i pilnujemy, żeby czosnek się nie zarumienił.

Po chwili dodajemy passatę i sos sojowy, całość mieszamy i czekamy aż się zagotuje.

Następnie dodajemy ugotowany wcześniej makaron, dodajemy zamarynowaną mieszankę owoców morza, 2 łyżki oliwy z oliwek, i wciskamy sok z połowy limonki – całość mieszamy i czekamy aż się zagotuje (wcześniej blanszowane owoce morza nie powinny gotować się dłużej niż około 6-7 min gdyż mogą być twarde i gumowe).

Gdy sos się zagotuje dodajemy świeżo mielony pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki (nie ma potrzeby dodawania soli, gdyż sos sojowy jest wystarczająco słony) – mieszamy i nakładamy na talerz. Całość posypujemy niewielką ilością natki pietruszki do ozdoby. I gotowe!

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *