Tagliatelle z kurczakiem i szparagami
Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym, z dodatkiem suszonych pomidorów.
SKŁADNIKI
Porcja na 2 osoby.
SOS:
- 200-250g zielonych szparagów
- 250g zamarynowanego mięsa z piersi kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 40g masła
- 50g suszonych pomidorów w oleju (+ 2 łyżki oleju z pomidorów)
- 100g śmietany 18%
- świeżo mielony pieprz do smaku
- sól do smaku
MARYNATA:
- około 250ml mleka
- ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu
DODATKOWO:
- 250g makaronu tagliatelle (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu) – przepis na domowej roboty makaron znajdziesz tutaj
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min (+ czas marynowania mięsa – około 2h).
PRZYGOTOWANIE
Mniej więcej 2h przed przygotowaniem dania szykujemy marynatę do mięsa.
Mięso z piersi kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w większą kostkę. Przekładamy do miseczki, dodajemy posiekany czosnek, szczyptę soli i pieprzu i zalewamy mlekiem – mleko powinno zakryć całego kurczaka. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na 2h.
Gdy mięso będzie już gotowe gotujemy makaron w osolonej wodzie, następnie odcedzamy na durszlaku.
Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy do niego posiekany czosnek – chwilę smażymy.
Szparagi dokładnie myjemy i usuwamy twarde końce, następnie siekamy (możemy zostawić kilka większych łodyg do dekoracji).
Tak posiekane szparagi dorzucamy do patelni z czosnkiem i smażymy około 4min na średnim ogniu.
Następnie dodajemy mięso z odrobiną mleka, które zostało po marynacie. Smażymy aż mięso się ładnie zarumieni.
Siekamy drobno pomidory suszone i dodajemy do patelni z 2 łyżkami zalewy – całość mieszamy i chwilę smażymy.
Zmniejszamy ogień na najmniejszy i dodajemy osoloną śmietanę (dzięki temu śmietana się nie zważy). Dodajemy świeżo mielonego pieprzu do smaku.
Teraz do całości sosu dodajemy wcześniej ugotowany makaron i całość mieszamy, następnie przekładamy na talerz i przyozdabiamy większymi elementami szparagów.
Smacznego!