Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Ciasto z rabarbarem i kruszonką to idealny pomysł na sezonowe ciasto. Cudowne połączenie kwaśnego rabarbaru ze słodką kruszonką i delikatnym ciastem.
SKŁADNIKI
CIASTO:
- 250g mąki pszennej
- 200g miękkiego masła
- 200g cukru
- 5 jajek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
KRUSZONKA:
- 80g miękkiego masła
- 150g mąki pszennej
- 120g cukru trzcinowego
DODATKOWO:
- około 10 średnich łodyg rabarbaru
- 3 łyżki cukru trzcinowego
CZAS PRZYGOTOWANIA
80min.
PRZYGOTOWANIE
Masło wyciągamy wcześniej z lodówki aby podczas miksowania i robienia kruszonki było miękkie.
Rabarbar myjemy i obieramy. Następnie kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (bez dodatku tłuszczu) i posypujemy cukrem. Tak smażymy około 5 min cały czas mieszając. Rabarbar nie powinien wypuścić za dużo soku w tym czasie. Gdy rabarbar przestygnie przecedzamy go na sitku (sok pozostały z rabarbaru idealnie nadaje się do wypicia jako kompot:)).
W dużej misce miksujemy do gładkiej masy masło i cukier. Po chwili dodajemy po kolei jajka i dokładnie miksujemy.
Na koniec dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy.
Teraz w osobnej miseczce przygotowujemy kruszonkę – dodajemy masło, cukier trzcinowy i mąkę i całość mieszamy ręką, aż kruszonka będzie miała odpowiednią konsystencję.
Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem.
Blaszkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do blaszki, następnie kładziemy odcedzony rabarbar. Teraz dodajemy rozdrobnioną w palcach kruszonkę.
Gdy piekarnik będzie już nagrzany wkładamy nasze ciasto na środkowy poziom na około 1h.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia (choć nie ukrywam, że rewelacyjnie smakuje jeszcze ciepłe;)).
Smacznego!