Gryczane pierogi z cukinią i białym serem

Gryczane pierogi z cukinią i białym serem

Gryczane pierogi z cukinią i białym serem to świetna alternatywa dla zwykłych pierogów.

SKŁADNIKI

Porcja na około 15 pierogów.

CIASTO:

  • 150g mąki pszennej (+ mąka do przyprószenia i wyrabiania)
  • 150g mąki gryczanej razowej
  • 50ml oleju
  • 130ml gorącej wody
  • pół łyżki soli

FARSZ:

  • 250g tłustego twarogu
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

OKRASA:

  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju
  • kilka listków posiekanej natki pietruszki do ozdoby

CZAS PRZYGOTOWANIA

50min.

PRZYGOTOWANIE

Siekamy cebulę w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną i polaną olejem patelnię (możemy połączyć cebule oraz olej z porcji z farszu i okrasy – przygotowanie jest identyczne). Cebulkę podsmażamy na patelni aż się ładnie zeszkli i będzie się „rozpływać”. Gdy cebula będzie już zeszklona odejmujemy część do okrasy i odkładamy do miseczki a do reszty cebuli dorzucamy posiekaną w drobną kostkę cukinię i dusimy aż cukinia będzie miękka (możemy co chwilę „podlewać” farsz wodą aby warzywa się nie przypaliły).

W osobnej miseczce rozdrabniamy twaróg, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przestygniętą cebulę z cukinią. Teraz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Masa powinna być dość wilgotna (jeżeli będzie zbyt sucha możemy dodać łyżkę oleju).

Teraz przygotowujemy ciasto na pierogi.
W większej misce łączymy mąki, dodajemy sól, olej i gorącą wodę (woda powinna być bardzo ciepła ale nie na tyle, żeby się poparzyć). Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy, po czym wykładamy na stolnicę przyprószoną mąką i wyrabiamy przez chwilę. Ciasto z mąki gryczanej ma trochę inną konsystencję niż to zrobione z mąki pszennej – jest mniej elastyczne i łatwiej się kruszy.
Dzielimy ciasto na kilkanaście równych części, formujemy w kształt kulki i rozwałkowujemy na placek – gryczane ciasto nie jest tak elastyczne jak te pszenne dlatego ciasto należy rozwałkować na trochę grubszy placek niż przy zwykłych pierogach – zapobiegniemy dzięki temu rwaniu się ciasta.

Na rozwałkowany kawałek ciasta nakładamy farsz i formujemy w kształt pieroga.

Gdy wszystkie pierogi będą ulepione w dużym (5l) garnku gotujemy wodę (do 3/4 głębokości garnka) z dodatkiem odrobiny oleju. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy po kolei nasze pierogi i od momentu aż zaczną wypływać na powierzchnię odliczamy 5 minut – po tym czasie wyciągamy pierogi na durszlak do odsączenia i za chwilę przekładamy na talerz. Dodajemy okrasę i posiekaną natkę pietruszki. Pierogi wyśmienicie smakują z kwaśną śmietaną jako dodatek.
I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *