Muffiny czekoladowo-orzechowe z mąki gryczanej
Bezglutenowe muffiny czekoladowo- orzechowe przygotowane z mąki gryczanej. Bardzo prosty i szybki przepis na przepyszny deser. Intensywnie czekoladowe i mocno orzechowe muffiny, wilgotne w środku.
SKŁADNIKI
Porcja na około 10 małych muffin.
- 30g masła
- 1 pełna łyżka masła orzechowego *
- 50g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 70g mąki gryczanej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 5 łyżek kakao
- 70g orzeszków ziemnych
- 100g mlecznej czekolady *
- szczypta soli
* niektóre masła orzechowe i czekolady mogą zawierać śladową ilość glutenu, wynikającą z procesu produkcji, dlatego jeżeli stosujesz dietę bezglutenową przy zakupie masła orzechowego i czekolady zwróć uwagę na ich skład. Możesz również samodzielnie wykonać domowej roboty masło orzechowe – przepis znajdziesz na moim blogu tutaj
CZAS PRZYGOTOWANIA
25min.
PRZYGOTOWANIE
Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, aby było miękkie podczas ubijania.
Masło, masło orzechowe i cukier przekładamy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Dodajemy jajka i całość dokładnie mieszamy.
Teraz dosypujemy resztę suchych składników: mąkę, kakao, sól, sodę i całość dokładnie mieszamy.
Czekoladę oraz orzechy siekamy na drobne kawałki i dodajemy do naszej masy – mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.
Gotową masę przekładamy do foremek i wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika (z termoobiegiem) na około 15 min – muffiny powinny w tym czasie trochę popękać.
Po tym czasie wyciągamy babeczki i studzimy na kratce.
Smacznego!