Czekoladowe pierogi z kokosem i malinami
Przepyszne czekoladowe pierogi z kokosem i malinami. Świetny pomysł na obiad lub deser. Bardzo aromatyczne ciasto i delikatny kokosowo-malinowy farsz.
SKŁADNIKI
Porcja na około 15 pierogów.
CIASTO:
- 250g mąki pszennej (+ mąka do przyprószenia i wyrabiania)
- 25g naturalnego kakao (około 5 łyżek)
- 30g cukru pudru
- 130ml gorącej wody
- 50ml oleju
- szczypta soli
FARSZ:
- 300g tłustego twarogu
- 50g wiórek kokosowych
- 70g cukru pudru
- 2 łyżki kwaśniej śmietany 18%
- 200-250g malin
CZAS PRZYGOTOWANIA
30min.
PRZYGOTOWANIE
Do dużej miski przekładamy twaróg i ugniatamy go za pomocą widelca, dodajemy śmietanę, cukier oraz wiórki kokosowe i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy maliny i całość delikatnie mieszamy.
Teraz przygotowujemy ciasto na pierogi.
Wszystkie suche składniki (mąkę, kakao, cukier, sól) wsypujemy do miski i mieszamy. Następnie dodajemy olej i gorącą wodę (woda powinna być bardzo ciepła ale nie na tyle, żeby się poparzyć). Całość dokładnie mieszamy ręką a gdy wszystkie składniki się ładnie połączą wykładamy ciasto na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy (ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk).
Ciasto dzielimy na kilkanaście części i formujemy je w kulki, a następnie rozwałkowujemy na cienkie placki. Nakładamy przygotowany wcześniej farsz i formujemy w kształt pieroga.
Gdy wszystkie pierogi będą już ulepione w dużym garnku (około 5l) gotujemy wodę do 3/4 głębokości garnka z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.
Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy kolejno nasze pierogi i od momentu kiedy zaczną wypływać na powierzchnię odliczamy 5 min – po tym czasie wyciągamy nasze pierogi na durszlak a następnie na talerz.
Pierogi wyśmienicie smakują z jogurtem naturalnym lub z homogenizowanym serkiem waniliowym.
Smacznego!