Razowe spaghetti z krewetkami w białym winie
Jeden z najprostszych i najszybszych przepisów na włoski makaron. Razowe spaghetti z krewetkami marynowanymi w białym winie, z dodatkiem natki pietruszki i pomidorków koktajlowych. Prawdziwa uczta dla podniebienia.
SKŁADNIKI
Porcja na 2 osoby.
- 200-250g krewetek
- 80g masła
- 100ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka startego parmezanu
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 250g makaronu razowego spaghetti (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)
CZAS PRZYGOTOWANIA
15min (+ czas marynowania krewetek – około 1h).
PRZYGOTOWANIE
Mniej więcej godzinę przed przygotowaniem dania szykujemy krewetki – obieramy z pancerzyka, odrywamy ogonek i dokładnie myjemy. Następnie krewetki przekładamy do miseczki i zalewamy 100ml białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego). Tak przygotowane krewetki odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie przystępujemy do przygotowania dania.
W dużym garnku gotujemy makaron al dente (sprawdzamy czas gotowania na opakowaniu wybranego makaronu). Gdy makaron będzie już ugotowany odlewamy go na durszlak i zalewamy niewielką ilością zimnej wody – zostawiamy na później.
Teraz przygotowujemy sos do makaronu.
Czosnek i papryczkę siekamy drobno i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym i rozpuszczonym masłem – chwilkę podsmażamy.
Następnie dodajemy zamarynowane krewetki wraz z resztą wina z marynaty i smażymy około 3-4 min na dużym ogniu (alkohol w tym czasie powinien odparować). Pod koniec smażenia dodajemy pomidorki przekrojone na pół i posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy sól i świeżo mielony pieprz i całość mieszamy. Smażymy jeszcze przez około 2 min.
Na koniec dodajemy ugotowany wcześniej makaron i smażymy chwilę. Tak przygotowane danie wykładamy na głęboki talerz – posypujemy startym parmezanem i gotowe:)
Smacznego!