Szpinakowe gnocchi z sosem z szynki włoskiej
Delikatne szpinakowe gnocchi z dodatkiem sosu z szynki włoskiej i pieczarek.
SKŁADNIKI
Porcja na 2 osoby.
GNOCCHI:
- 350g ugotowanych ziemniaków
- 150g mąki pszennej (+ odrobina do wyrabiania ciasta)
- 1 jajko
- około 100g świeżych liści szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki soli
SOS:
- 150g świeżych pieczarek
- pół cebuli
- 60g szynki wieprzowej gotowanej w stylu włoskim (Prosciutto cotto)
- 80g śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
DODATKOWO:
- 1 łyżka startego parmezanu do posypania
CZAS PRZYGOTOWANIA
35min.
PRZYGOTOWANIE
Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła – tak smażymy przez kilka minut na małym ogniu co chwilę mieszając. Następnie kroimy szynkę i dorzucamy do patelni – jeszcze chwilę smażymy.
Teraz dodajemy posoloną śmietanę i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem – sos doprowadzamy do wrzenia, następnie ściągamy z ognia i odstawiamy na później.
Teraz przystępujemy do przygotowania gnocchi.
Ugotowane i przestudzone ziemniaki rozgniatamy dokładnie za pomocą widelca.
Szpinak oraz czosnek blendujemy na bardzo drobno i dodajemy do ziemniaków – całość dokładnie mieszamy. Teraz dodajemy jajko i sól, a następnie mąkę – całość mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy i po chwili wyciągamy na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy. (Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie możemy dodać więcej mąki, lecz nie powinno być za bardzo mączne – wtedy nasze gnocchi będą delikatniejsze).
Teraz ciasto dzielimy na kilka części i formujemy je w kształt wałeczków, następnie kroimy na małe kawałki w kształcie gnocchi.
Gdy wszystkie gnocchi będą już uformowane w dużym 5l garnku gotujemy wodę z dodatkiem odrobiny oleju (do 3/4 głębokości garnka). Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień na mniejszy i powoli wrzucamy nasze gnocchi uważając aby się nie posklejały.
Gdy gnocchi zaczną wypływać na powierzchnię gotujemy je jeszcze przez około 3 min, następnie wyciągamy za pomocą łyżki na durszlak i nakładamy na talerze.
Gnocchi podajemy z wcześniej przygotowanym sosem i posypane odrobiną startego parmezanu lub same. Idealnie smakują również odsmażone na patelni z dodatkiem oliwy:)
Smacznego!