Lody straciatella

Lody straciatella

Delikatne i puszyste lody straciatella z dodatkiem białej i mlecznej czekolady. Prosty przepis bez konieczności posiadania maszynki do lodów i mieszania w trakcie chłodzenia.

SKŁADNIKI

Porcja na około 1,5l lodów.

  • 500g śmietanki 36%
  • 2 jajka
  • 50g cukru pudru
  • 100g mlecznej czekolady
  • 50g białej czekolady
  • 1 laska wanilii

CZAS PRZYGOTOWANIA

20min + czas chłodzenia lodów.

PRZYGOTOWANIE

Jajka wyciągamy wcześniej z lodówki aby osiągnęły temperaturę pokojową. Gdy jajka osiągną prawidłową temperaturę myjemy je dokładnie detergentem (np. płynem do mycia naczyń) a następnie parzymy polewając bardzo powoli wrzątkiem (musimy uważać aby jajka nie popękały od nagłej zmiany temperatury – nie możemy ich również ugotować;))

Na tarce z małym oczkiem trzemy całą czekoladę i pozostawiamy na później.

Laskę wanilii kroimy na pół wzdłuż i oddzielamy nasionka.

Teraz szykujemy trzy średniej wielkości miski.
W pierwszej z nich umieszczamy śmietanę kremówkę, w drugiej białka a w trzeciej żółtka jajek.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i pod koniec miksowania dodajemy mniej więcej 1/3 ilości cukru pudru – dokładnie mieszamy.

Następnie ubijamy białka na sztywno i również dodajemy do nich 1/3 ilości cukru pudru (pod koniec ubijania).

Do żółtek dodajemy resztę cukru i ziarenka wanilii – całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Do miski z ubitą śmietanką dodajemy partiami zmiksowane żółtka z cukrem i wanilią i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach. Teraz dodajemy ubite białko i cały czas powoli mieszamy. Na koniec, gdy masa będzie jednolita dodajemy startą czekoladę i mieszamy bardzo delikatnie za pomocą łyżki.

Masę przekładamy do min. 1,5l pojemnika i wkładamy do zamrażalki na około 5h (w zależności od temperatury jaką mamy w zamrażarce).
Po tym czasie nasze lody są gotowe do spożycia – wystarczy wyciągnąć je 5min przed podaniem i nałożyć za pomocą łyżki do lodów lub zwykłej łyżki. I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *