Chleb pszenny „z gara”
Chleb pszenny „z gara” pieczony w naczyniu żaroodpornym. Bardzo prosty przepis na pyszny chleb z cudownie chrupiąca skórką.
SKŁADNIKI
Porcja na jeden bochenek chleba.
- 20g świeżych drożdży
- 450g mąki pszennej (ja używam chlebowej, ale może być też zwykła)
- około 300ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu (lub płaska łyżka cukru)
CZAS PRZYGOTOWANIA
1,5h + czas wyrastania ciasta (około 2,5h).
PRZYGOTOWANIE
Drożdże kruszymy i mieszamy w miseczce z ciepłą wodą (nie gorącą!) – należy użyć całej wody z przepisu. Dodajemy miód i całość dokładnie mieszamy.
Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól oraz dodajemy zaczyn z drożdży (zaczyn nie musi wcześniej wyrosnąć – wystarczy dodać go od razu po wymieszaniu z wodą i miodem).
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto około 10 min. Ciasto po wyrobieniu nie powinno kleić się do rąk.
Ciasto pozostawiamy w misce pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 2h.
Po tym czasie ciasto uderzamy mocno pięścią i jeszcze raz chwilę wyrabiamy.
Szykujemy naczynie żaroodporne (potrzebna będzie góra i dół naczynia, weźmy również pod uwagę wielkość naczynia – należy pamiętać, że ciasto znacznie urośnie więc wybierzmy większe naczynie) – cały dół smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Przekładamy nasze ciasto do naczynia i przykrywamy ściereczką (nie zakładamy jeszcze góry) i odstawiamy do ciepłego miejsca na około pół godziny. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Nastawiamy piekarnik na 220 stopni z termoobiegiem. Chleb zakrywamy górą od naczynia żaroodpornego i gdy piekarnik bedzie już nagrzany wkładamy tak przygotowany chleb na około 35-40min – po tym czasie, nie zmieniając temperatury delikatnie ściągamy górę naczynia i pieczemy nasz chleb jeszcze przez około 10min (należy pilnować aby skórka się za mocno nie przypiekła).
Gdy nasz chleb będzie już upieczony wyciągamy go z piekarnika i z naczynia żaroodpornego na kratkę i czekamy aż wystygnie.
Smacznego!