Spaghetti carbonara
Przepis na przepyszny włoski makaron carbonara na żółtkach z dodatkiem włoskiego sera Grana Padano i wędzonym boczkiem.
SKŁADNIKI
Porcja na 2 osoby.
- 200g ulubionego makaronu spaghetti (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)
- 180g wędzonego boczku wieprzowego
- 50g włoskiego sera Grana Padano
- 4 żółtka
- 50ml gorącej wody (ja zostawiam odrobinę wody z ugotowanego makaronu)
- sól do smaku *
- świeżo mielony pieprz do smaku
* przyprawiając makaron carbonara pamiętaj, że wędzony boczek sam w sobie jest dość słony więc użyjmy naprawdę niewielkiej ilości soli lub wcale.
CZAS PRZYGOTOWANIA
25min.
PRZYGOTOWANIE
Boczek kroimy w około centymetrową kosteczkę i wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię – smażymy kilka minut aż większość tłuszczu się wytopi a boczek będzie fajnie chrupiący.
W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti – makaron powinien być ugotowany al dente. Po ugotowaniu odcedzamy makaron na durszlaku i zostawiamy na później.
Na tarce z małym oczkiem trzemy ser.
Żółtka oddzielamy od białek i roztrzepujemy je za pomocą widelca lub ubijaczki. Gdy żółtka będą dobrze rozmieszane dodajemy starty ser (możemy zostawić odrobinę do posypania na koniec), świeżo mielony pieprz oraz odrobinę soli – całość dokładnie mieszamy.
Gdy boczek będzie już ładnie zarumieniony ściągamy go z patelni na osobny talerzyk, a tłuszcz wytopiony z boczku dodajemy bardzo powoli mieszając dynamicznie do masy żółtkowej (musimy to robić bardzo powoli aby żółtka się nie ścięły).
Patelnię ściągamy z palnika i czekamy chwilkę aż delikatnie przestygnie.
Teraz masę jajeczną wlewamy powoli na patelnię szybko mieszając i pilnując aby żółtka się nie ścięły – dodajemy ciepłą wodę i cały czas szybko mieszamy. Po chwili wrzucamy ugotowany wcześniej makaron i boczek – dokładnie mieszamy. Całość podgrzewamy na najmniejszym ogniu, cały czas mieszając (musimy pilnować aby żółtka się nie ścięły).
Teraz makaron przekładamy na talerz i posypujemy startym serem. Danie jest gotowe do podania:)
Smacznego!