Razowe spaghetti alla carbonara z pietruszką i czosnkiem
Razowe spaghetti alla carbonara z pietruszką i czosnkiem to świetna alternatywa dla tradycyjnej carbonary – bardziej ziołowa i aromatyczna. A jeżeli chcesz spróbować oryginalnej włoskiej carbonary koniecznie wypróbuj tego przepisu – wykonanie obydwu jest bardzo podobne, różnią się jedynie proporcjami i dodatkiem pietruszki oraz czosnku.
SKŁADNIKI
Porcja na 2 osoby.
- 200g makaronu razowego spaghetti (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)
- 120g wędzonego boczku wieprzowego
- 50g włoskiego sera Grana Padano lub parmezanu
- 3 żółtka
- 50ml gorącej wody (ja zostawiam odrobinę wody z ugotowanego makaronu)
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka świeżej natki pietruszki
- sól do smaku *
- świeżo mielony pieprz do smaku
* przyprawiając makaron carbonara pamiętaj, że wędzony boczek sam w sobie jest dość słony więc użyjmy naprawdę niewielkiej ilości soli lub wcale.
CZAS PRZYGOTOWANIA
25min.
PRZYGOTOWANIE
Wędzony boczek kroimy w małe kosteczki (około 1cm) i wrzucamy na rozgrzaną głęboką patelnię – smażymy do czasu aż większość tłuszczu się wytopi a mięso będzie chrupiące.
W tym samym czasie gotujemy w osolonej wodzie razowy makaron spaghetti (makaron powinien być ugotowany al dente – sprawdź czas gotowania na opakowaniu). Po ugotowaniu makaron odlewamy i odcedzamy na durszlaku – zostawiamy na później.
Żółtka oddzielamy od białek i roztrzepujemy je za pomocą widelca lub ubijaczki.
Ser oraz czosnek trzemy na tarce na małym oczku (część sera zostawiamy na koniec do posypania) i dodajemy do roztrzepanych żółtek.
Pietruszkę kroimy bardzo drobno i również dodajemy do żółtek. Całość doprawiamy odrobiną soli oraz świeżo mielonym pieprzem – wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Gdy boczek będzie już usmażony ściągamy patelnię z ognia, boczek przekładamy na osobny talerzyk, a wytopiony tłuszcz przelewamy bardzo powoli do masy żółtkowej dynamicznie mieszając, aby żółtka się nie ścięły od gorącego tłuszczu.
Gdy patelnia chwilę przestygnie (na wyłączonym ogniu) wlewamy do niej masę żółtkową i mieszamy, pilnując żeby żółtka się nie ścięły. Dodajemy gorącej wody i cały czas mieszamy.
Teraz dodajemy wcześniej ugotowany makaron i boczek – włączamy ogień na najmniejszy i powoli podgrzewamy cały czas delikatnie mieszając.
Po chwili makaron jest gotowy do podania – przekładamy go na głębokie talerze i posypujemy startym serem i świeżo mielonym pieprzem.
I gotowe:)
Smacznego!