Makaron z cukinii z grillowanym łososiem
Przepis na przepyszny makaron z cukinii z dodatkiem czosnku, świeżej natki pietruszki i papryczki chili, podawany z grillowanym łososiem.
SKŁADNIKI
Porcja na 1 osobę.
- 100g filetu z łososia (bez skóry)
- pół średniej cukinii
- garść pomidorków koktajlowych
- łyżka masła
- 50ml różowego wina (lub białego półwytrawnego)
- 1 ząbek czosnku
- pół papryczki chili
- garść świeżej natki pietruszki
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
CZAS PRZYGOTOWANIA
15min.
PRZYGOTOWANIE
Czosnek oraz papryczkę siekamy bardzo drobno i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem – chwilę smażymy.
Następnie do patelni dodajemy wino i smażymy kilka minut (w tym czasie alkohol powinien odparować).
Cukinię kroimy w wąskie paseczki w kształt wstążek makaronu (ja używam małej ręcznej maszynki do krojenia makaronu z warzyw) i dorzucamy do patelni – chwilę podsmażamy.
W tym samym czasie na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej układamy filet z łososia – solimy mięso i dodajemy odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Gdy łosoś będzie ładnie przypieczony z jednej strony przekładamy go na drugą i przyprawiamy (ważne jest, aby za bardzo nie wysuszyć łososia – smażymy go dosłownie chwilę, tak aby w środku pozostał wilgotny – przed przewróceniem go na drugą stronę góra łososia powinna być jeszcze surowa – wtedy nie powinien się wysuszyć po przełożeniu na drugą stronę i grillowaniu).
Do patelni z makaronem z cukinii dodajemy sól, świeżo mielony pieprz, dorzucamy posiekaną drobno natkę pietruszki i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe – całość mieszamy i smażymy jeszcze około 2 minuty.
Po tym czasie makaron wykładamy na talerz, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i na wierzchu układamy grillowanego łososia.
I gotowe:)
Smacznego!