Tiramisu (bez dodatku alkoholu)
Przepis na cudownie delikatne ciasto tiramisu, bez dodatku alkoholu. Mocno kawowy smak zrównoważony kremem na bazie serka mascarpone.
SKŁADNIKI
Porcja na 1 średniej wielkości blaszkę.
- 250g serka mascarpone
- 2 średnie jajka
- około 120g zwykłych biszkoptów
- 50g cukru pudru
- około 100ml mocnego espresso
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- szczypta soli
CZAS PRZYGOTOWANIA
25min + czas chłodzenia ciasta.
PRZYGOTOWANIE
Chwilę przed rozpoczęciem przygotowania ciasta zaparzamy bardzo mocną kawę espresso i odstawiamy do wystudzenia.
Jajka wyciągamy wcześniej z lodówki – gdy osiągną temperaturę pokojową myjemy je dokładnie ciepłą wodą z detergentem (np. płynem do mycia naczyń) a następnie polewamy delikatnie wrzątkiem, uważając aby jajka nie popękały.
Żółtka oddzielamy od białek i przekładamy do większej miski.
W osobnej misce ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli (na sztywno).
Do miski z żółtkami dodajemy cukier puder i miksujemy do uzyskania gładkiej, jasnej masy.
Następnie dodajemy partiami serek mascarpone i miksujemy na małych obrotach do uzyskania jednolitej masy.
Na koniec dodajemy ubite wcześniej białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.
W średniej wielkości blaszce (najlepiej z płaskim spodem) układamy pierwszą warstwę biszkoptów (będą 3:)) – biszkopty należy najpierw namoczyć w kawie – wkładamy je do kubka, całkowicie zanurzając w kawie i od razu wyciągamy (dzięki temu biszkopty się nie rozpadną).
Ważne jest, aby kawa była przestudzona – gdy będzie za ciepła biszkopty natychmiastowo wchłoną większą ilość kawy i zrobi się z nich mamałyga:)
Po wyłożeniu blaszki pierwszą warstwą biszkoptów nakładamy warstwę kremu z serka mascarpone (krem dzielimy na 3 części). Na krem nakładamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i tak powtarzamy do uzyskania 3 warstw (na wierzchu powinien być krem).
Na małe sitko wsypujemy kakao i posypujemy nim całość ciasta, lub posypujemy ciasto przed samym podaniem (wtedy kakao nie będzie rozmoknięte:))
Ciasto przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej zostawić je na noc w lodówce).
I gotowe.
Smacznego!
Przepyszne
Bardzo się cieszę 🙂