Biszkopt (przepis podstawowy)
Podstawowy przepis na puszysty i ładnie wyrośnięty biszkopt. Idealny do robienia tortów czy innych ciast.
SKŁADNIKI
Porcja na jeden duży biszkopt (na okrągłą blaszkę o średnicy 25-28cm).
- 8 średnich jajek
- 1 szklanka cukru pudru *
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej *
- około 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej *
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
* szklanka ma u mnie 250ml pojemności.
CZAS PRZYGOTOWANIA
15min + czas pieczenia biszkoptu (około 40min).
PRZYGOTOWANIE
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka umieszczamy w dużej misce i miksujemy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Gdy piana będzie dobrze ubita zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i partiami dodajemy cukier puder, cały czas mieszając i pilnując aby nie powstały grudki.
Teraz dodajemy po jednym żółtku, bez przerwy mieszając na najmniejszych obrotach.
W osobnej misce mieszamy mąki (tortową i ziemniaczaną) z dodatkiem proszku do pieczenia i dodajemy je małymi partiami do ubitej piany, delikatnie mieszając (sprawdźmy czy nie powstały grudki).
Masa powinna zostać jak najbardziej puszysta i „napowietrzona”.
Gdy wszystkie składniki będą ładnie zmieszane do dużej okrągłej blaszki przekładamy delikatnie nasze ciasto – powinniśmy być w stanie zobaczyć pojedyncze bąbelki powietrza – to znaczy, że nasz biszkopt będzie puszysty po upieczeniu. (Ja do pieczenia używam okrągłej blaszki o średnicy około 28cm – taka blaszka pozwala na uzyskanie 3 plastrów biszkoptu. Jeżeli użyjemy mniejszej blaszki ciasto będzie wyższe (pamiętajmy tylko, że podczas pieczenia ciasto urośnie – uważaj aby masa się nie wylała)).
Teraz wsadzamy nasz biszkopt do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (z termoobiegiem) na środkowy poziom i pieczemy około 40min.
Pamiętaj aby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia ciasta – biszkopt może opaść gdy gwałtownie zmieni się temperatura.
Jeżeli musimy już sprawdzić nasz biszkopt (czy np. się nie przypala) uchylmy tylko delikatnie drzwiczki piekarnika, tak aby wpadło jak najmniej powietrza z zewnątrz.
Po upieczeniu biszkoptu wyciągamy go z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia w blaszce.
Biszkopt dobrze jest kroić dopiero po całkowitym przestygnięciu (wtedy nie powinien się kruszyć).
Smacznego!