Tort rafaello z malinami i masłem orzechowym

Tort rafaello z malinami i masłem orzechowym

Przepis na pyszny tort rafaello z malinami i masłem orzechowym. Słodycz białej czekolady i kokosu delikatnie przełamana smakiem słonego masła orzechowego i malinami. 3 proste i pyszne kremy.

SKŁADNIKI

Porcja na jeden duży tort.

  • 3 duże blaty biszkoptu – średnica około 25-28cm (przepis na domowej roboty biszkopt znajdziesz tutaj)
  • 800g śmietany kremówki 36% (mocno schłodzonej)
  • 200g jogurtu naturalnego
  • żelatyna na 0,5l *
  • 50ml wrzątku
  • 70g cukru pudru
  • 250g całych malin
  • 80g masła orzechowego (przepis na domowej roboty masło orzechowe znajdziesz tutaj)
  • 1 laska wanilii
  • 50g białej czekolady
  • 60g wiórek kokosowych

DODATKOWO:

  • 20g wiórek kokosowych do posypania tortu

* w zależności od producenta ilość żelatyny na 1l wody może się różnić. U mnie jest to 7 łyżeczek żelatyny czyli na porcję 0,5 litra dodaję około 3,5 łyżeczki – upewnij się jaką ilość należy dodać w stosunku do 0,5l wody na opakowaniu.

CZAS PRZYGOTOWANIA

20min + ew. czas pieczenia biszkoptu (podstawowy przepis na biszkopt znajdziesz tutaj)

PRZYGOTOWANIE

Na samym początku przygotowujemy bazę do naszych kremów.

Żelatynę (ilość na 0,5l) rozpuszczamy w około 50ml wrzątku – dokładnie mieszamy aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

W dużej misce umieszczamy mocno schłodzoną śmietanę kremówkę i miksujemy na średnich obrotach na sztywno – gdy śmietana będzie już ubita dodajemy cukier puder oraz jogurt naturalny i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Teraz zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i bardzo powoli dodajemy rozpuszczoną żelatynę (żelatyna powinna być płynna w momencie kiedy dodajemy ją do kremu – jeżeli zdąży się ściąć w tym czasie dodaj do niej odrobinę wrzątku i dokładnie wymieszaj). Całość miksujemy bardzo dokładnie i pilnujemy aby nie powstały gródki (żelatyna po kontakcie z zimną masą może się szybko ścinać, dlatego ważne jest, aby od razu ją zmiksować).

Baza do kremów jest gotowa – dzielimy ją na 3 równe części i umieszczamy w osobnych miskach.

Krem z masła orzechowego:
Do podstawowego kremu dodaj masło orzechowe i dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.

Krem malinowy:
Do podstawowego kremu dodaj całe maliny i wymieszaj delikatnie łyżką, tak aby maliny jak najmniej się rozpadły.

Krem kokosowy:
Białą czekoladę trzemy na tarce na bardzo małym oczku i dodajemy razem z wiórkami kokosowymi do masy podstawowej.
Laskę wanilii kroimy na pół i oddzielamy od niej ziarenka, które następnie dodajemy do masy – całość dokładnie mieszamy.

Nasze kremy są już gotowe – teraz wystarczy przełożyć nimi blaty biszkoptu, równomiernie smarując każdą część. Krem kokosowy wykorzystaj na górę i boki tortu.

Na koniec górę tortu posypujemy wiórkami kokosowymi.

Tort przechowujemy w lodówce i wyciągamy przed samym podaniem.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *