Pszenno-owsiany chleb z sezamem (na żytnim zakwasie)

Pszenno-owsiany chleb z sezamem (na żytnim zakwasie)

Przepis na pszenno-owsiany chleb z sezamem na żytnim zakwasie.

SKŁADNIKI

Porcja na jeden bochenek chleba.

ZACZYN:

  • 100g żytniego zakwasu (przepis na żytni zakwas znajdziesz tutaj)
  • 100g mąki żytniej razowej, typ 2000
  • 100ml ciepłej wody

CIASTO NA CHLEB:

  • wcześniej przygotowany zaczyn
  • 150g mąki pszennej razowej
  • 150g mąki owsianej
  • 100g białego sezamu
  • około 280ml ciepłej wody
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • łyżeczka soli
  • odrobina oliwy lub oleju do posmarowania chleba

CZAS PRZYGOTOWANIA

Samo przygotowanie chleba wraz z wyrośnięciem i pieczeniem zajmie nam około 2h ale trzeba doliczyć czas wyrastania zaczynu (około 5h) i dzień wcześniej „nakarmienia” zakwasu.

PRZYGOTOWANIE

Dzień przed pieczeniem wyciągamy nasz zakwas z lodówki i czekamy około godzinę aż osiągnie temperaturę pokojową – po tym czasie „karmimy” zakwas (w tym celu dodaj około 3 łyżek mąki żytniej, typu 2000 i 4 łyżek ciepłej wody (nie gorącej!). Dokładnie wymieszaj całość i odstaw zakwas pod przykryciem w ciemnym i ciepłym miejscu, żeby popracował. (Całość mieszamy w pojemniczku, w którym zwykle trzymamy zakwas).
Dokładny opis przygotowania i karmienia zakwasu znajdziesz tutaj.

Następnego dnia przygotowujemy zaczyn do naszego chleba – do dużej miski przekładamy 100g wyrośniętego zakwasu, dodajemy mąkę żytnią, typ 2000 i 100ml ciepłej wody – całość dokładnie mieszamy, miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy do ciepłego i ciemnego miejsca na około 5h.

Po tym czasie przygotowujemy ciasto na chleb.

Do miski z wyrośniętym zaczynem dodajemy mąkę pszenną razową oraz owsianą, ziarna sezamu, sól, cukier, dolewamy ciepłej wody i całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki (nie ma potrzeby wyrabiania ciasta).

Ciasto na chleb przekładamy do średniej wielkości blaszki (okrągłej lub keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy szmatką i odstawiamy do ciepłego miejsca na około 1h do wyrośnięcia.

Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 230 stopni z termoobiegiem.
W tym samym czasie w naszym chlebie robimy kilka dziurek za pomocą np. wykałaczki aby odprowadzić zgromadzone gazy (dzięki temu skórka nie będzie odchodziła od chleba po upieczeniu). Chleb smarujemy odrobiną oleju lub oliwy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom na około 30min – po tym czasie, nie wyciągając chleba i nie otwierając piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30min.

Gdy chleb będzie upieczony wyciągamy go z piekarnika i z blaszki i studzimy na kratce.

Chleb najlepiej jest kroić po całkowitym przestygnięciu.

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *