Pierogi z jagodami z sosem z białej czekolady
Przepis na przepyszne pierogi z jagodami z dodatkiem sosu z białej czekolady i wanilii. Smak kwaśnych owoców przełamany słodyczą białej czekolady.
SKŁADNIKI
Porcja na około 18 średniej wielkości pierogów.
CIASTO:
- 300g mąki pszennej (+ mąka do przyprószenia i wyrabiania)
- 50ml oleju
- 130ml gorącej wody
- pół łyżki soli
FARSZ:
- 300g świeżych lub mrożonych jagód *
- 1 łyżka mąki pszennej
SOS:
- 50g białej czekolady
- 120g jogurtu naturalnego
- pół laski wanilii
* jeżeli używamy mrożonych jagód należy je wyciągnąć z zamrażalnika bezpośrednio przed lepieniem pierogów.
CZAS PRZYGOTOWANIA
30min.
PRZYGOTOWANIE
Jagody dokładnie myjemy i delikatnie suszymy za pomocą papierowego ręcznika (należy uważać aby nie rozgnieść jagód). Owoce pozostawiamy do wyschnięcia na ręczniku.
W międzyczasie przygotowujemy ciasto na pierogi.
W dużej misce umieszczamy mąkę oraz sól – mieszamy. Następnie dodajemy gorącej wody (woda powinna być jak najbardziej ciepła – dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne) i olej – całość mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy przez chwilę ręką. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.
Gdy składniki dobrze się połączą wykładamy nasze ciasto na stolnicę przyprószoną mąką i jeszcze chwilę wyrabiamy.
Ciasto przykrywamy na chwilę ściereczką aby nie wyschło i przygotowujemy farsz.
Osuszone jagody przekładamy do miseczki i posypujemy mąką używając małego sitka – całość mieszamy poruszając miseczką, tak aby wszystkie owoce były równomiernie oprószone (posypanie jagód mąką zaoszczędzi nam sporo bałaganu w kuchni – zarówno w trakcie lepienia pierogów jak i po ugotowaniu – sok z owoców będzie bardziej do opanowania:)). Przed przygotowaniem farszu warto jest spróbować czy nasze jagody nie są zbyt kwaśne – wtedy mąkę możemy zastąpić cukrem pudrem.
Oprószamy jedynie świeże jagody – nie ma potrzeby przygotowania w ten sposób mrożonych.
Teraz przystępujemy do lepienia pierogów.
Ciasto dzielimy na kilkanaście części i formujemy na kształt kulek, następnie rozwałkowujemy na cienki placek (ciasto do pierogów z jagodami powinno być minimalnie grubsze niż te do innych – wtedy mamy pewność, że sok z jagód się nie rozleje podczas gotowania).
Na rozwałkowane ciasto nakładamy farsz i lepimy w kształt pierogów.
Gdy wszystkie pierogi będą już ulepione, w dużym (5l) garnku gotujemy wodę z dodatkiem odrobiny oleju (garnek powinien być wypełniony mniej więcej do 3/4 głębokości garnka).
W międzyczasie przygotowujemy sos do naszych pierogów.
Białą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do szklanej miseczki – rozpuszczamy w kąpieli wodnej – dodajemy ziarenka z połowy laski wanilii. Gdy czekolada będzie całkowicie rozpuszczona ściągamy miseczkę znad wrzącej wody i dodajemy partiami jogurt naturalny, cały czas mieszając i pilnując, żeby się nie zważył. Sos przelewamy do mniejszych miseczek.
Gdy woda na pierogi zacznie wrzeć zmniejszamy ogień na średni i wrzucamy kolejno nasze pierogi – gdy zaczną wypływać na powierzchnię odliczamy około 5-6min i wyciągamy pierogi na durszlak.
Pierogi przekładamy na talerze i podajemy z sosem z białej czekolady.
I gotowe:)
Smacznego!