Kokosanki

Kokosanki

Przepis na pyszne kokosanki cudownie chrupiące z wierzchu. Idealny sposób na szybki i smaczny deser.

SKŁADNIKI

Porcja na 12 średnich lub około 18 małych kokosanek.

  • 200g wiórek kokosowych
  • 50g masła
  • 2 białka
  • 50g stewii (lub 100g cukru)
  • szczypta soli

CZAS PRZYGOTOWANIA

25min.

PRZYGOTOWANIE

Masło roztapiamy w małym garnuszku, następnie odstawiamy z palnika i dodajemy wiórki kokosowe – całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do wystygnięcia.

W osobnej misce ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli.
Gdy piana będzie dobrze ubita dodajemy partiami stewię (lub cukier), cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy.

Gdy wiórki kokosowe z masłem przestygną dodajemy do nich partiami ubite białka z cukrem – mieszamy za pomocą łyżki.

Po dokładnym wymieszaniu składników przekładamy naszą masę do papilotek lub układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i formujemy w spłaszczone kulki (dobrze jest troszeczkę „ugnieść” masę aby ciastka po upieczeniu były bardziej zbite i nie rozpadały się).

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem i wkładamy nasze kokosanki do rozgrzanego piekarnika na środkowy poziom na około 15min, do uzyskania złotego koloru.

Po tym czasie wyciągamy kokosanki i studzimy.

Kokosanki dobrze jest jeść dopiero po wystygnięciu – nie będą się tak mocno kruszyły:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *