Kokosanki
Przepis na pyszne kokosanki cudownie chrupiące z wierzchu. Idealny sposób na szybki i smaczny deser.
SKŁADNIKI
Porcja na 12 średnich lub około 18 małych kokosanek.
- 200g wiórek kokosowych
- 50g masła
- 2 białka
- 50g stewii (lub 100g cukru)
- szczypta soli
CZAS PRZYGOTOWANIA
25min.
PRZYGOTOWANIE
Masło roztapiamy w małym garnuszku, następnie odstawiamy z palnika i dodajemy wiórki kokosowe – całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do wystygnięcia.
W osobnej misce ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli.
Gdy piana będzie dobrze ubita dodajemy partiami stewię (lub cukier), cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy.
Gdy wiórki kokosowe z masłem przestygną dodajemy do nich partiami ubite białka z cukrem – mieszamy za pomocą łyżki.
Po dokładnym wymieszaniu składników przekładamy naszą masę do papilotek lub układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i formujemy w spłaszczone kulki (dobrze jest troszeczkę „ugnieść” masę aby ciastka po upieczeniu były bardziej zbite i nie rozpadały się).
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem i wkładamy nasze kokosanki do rozgrzanego piekarnika na środkowy poziom na około 15min, do uzyskania złotego koloru.
Po tym czasie wyciągamy kokosanki i studzimy.
Kokosanki dobrze jest jeść dopiero po wystygnięciu – nie będą się tak mocno kruszyły:)
Smacznego!