Lody słony karmel
Przepis na przepyszne lody – słony karmel, bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Słodko-słony smak, który zapamiętacie na długo:)
Bez konieczności mieszania w trakcie mrożenia i bez dodatku jajek.
SKŁADNIKI
Porcja na około 2l lodów.
- 1 puszka (460g) masy kajmakowej (przepis na domowej roboty kajmak znajdziesz tutaj)
- 600g śmietany kremówki 36%
- 1 łyżeczka soli
CZAS PRZYGOTOWANIA
15min (+ czas mrożenia lodów).
PRZYGOTOWANIE
3/4 masy kajmakowej wykładamy do dużej miski i miksujemy z dodatkiem soli (pozostałą część masy odstawiamy na później – nie solimy).
Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Teraz partiami, po 1 łyżce, dodajemy do posolonej masy kajmakowej ubitą śmietanę kremówkę i miksujemy na najmniejszych obrotach do uzyskania jednolitej masy.
Gdy masa będzie dobrze wymieszana przekładamy ją do pojemnika o pojemności min. 2l.
Teraz pozostałą masę kajmakową nabieramy na łyżkę i zamaczamy w całości robiąc zygzaki i nierównomiernie ją rozprowadzając, tak aby po nałożeniu lodów były widoczne partie z samym karmelem:)
Lody wkładamy do zamrażalnika na min. 5h – po tym czasie nasze lody są gotowe do jedzenia:)
Smacznego!