Argentyńskie pierogi empanadas z wołowiną
Przepis na argentyńskie pieczone pierogi empanadas z wołowiną na ostro.
SKŁADNIKI
Porcja na około 12 pierogów.
CIASTO:
- 250g mąki pszennej + odrobina do przyprószenia i wyrabiania ciasta
- 1 żółtko
- 40g masła
- 100ml ciepłego mleka
- pół łyżeczki soli
FARSZ:
- 300g mielonego mięsa wołowego
- 1 jajko
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka masła
- 2 garści posiekanego szczypiorku
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 płaska łyżeczka chili cayenne
- sól i pieprz do smaku
DODATKOWO:
- 1 żółtko do posmarowania pierogów
CZAS PRZYGOTOWANIA
45min + czas „leżakowania” ciasta (około 30min).
PRZYGOTOWANIE
Masło oraz jajka wyciągamy wcześniej z lodówki aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Mleko podgrzewamy delikatnie w rondelku (mleko nie powinno być gorące).
Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól – mieszamy.
Teraz dodajemy miękkie masło i miksujemy przez chwilę. Na koniec dodajemy żółtko i ciepłe mleko – całość dokładnie mieszamy a następnie wyrabiamy kilka minut aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.
Ciasto pozostawiamy w misce i owijamy folią spożywczą – wkładamy do lodówki na około 30min.
Teraz przygotowujemy farsz do naszych pierogów.
Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy do niego jajko oraz miękkie masło – całość dokładnie mieszamy.
Szczypior siekamy drobno i dodajemy do mielonego mięsa wraz ze wszystkimi przyprawami (solą, pieprzem, drobno posiekaną papryczką chili, ostrą papryką i chili cayenne) – farsz dokładnie mieszamy.
Ciasto wyciągamy z lodówki i przekładamy na stolnicę. Dzielimy je na kilkanaście części i formujemy w kształt kulek, następnie rozwałkowujemy na cienkie placki (ciasto powinno być odrobinę grubsze niż do klasycznych pierogów – jest ono również odrobinę mniej elastyczne).
Na rozwałkowane ciasto nakładamy farsz i formujemy w kształt pierogów – pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Gdy wszystkie pierogi będą już ulepione nastawiamy piekarnik na 200 stopni z termoobiegiem.
Pierogi smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 25min – po tym czasie powinny uzyskać ładny złoty kolor.
Gdy pierogi będą już upieczone wyciągamy je z piekarnika i wykładamy na talerze – podajemy z kwaśną śmietaną lub z salsą pomidorową.
I gotowe:)
Smacznego!