Sos kurkowy
Bardzo prosty przepis na pyszny sos kurkowy. Idealny jako dodatek do mięs, ryb, makaronów czy pierogów.
SKŁADNIKI
- 200g świeżych kurek (lub mrożonych *)
- 1 łyżka masła
- 1 średnia cebula
- 1 pęczek świeżego kopru
- 100g kwaśniej śmietany 18%
- 100ml ciepłej wody
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
* jeżeli używamy mrożonych grzybów przed przygotowaniem sosu należy je rozmrozić.
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min.
PRZYGOTOWANIE
Na dużej patelni roztapiamy masło i dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę – smażymy na małym ogniu aż cebula się ładnie zeszkli.
W międzyczasie dokładnie oczyszczamy i osuszamy kurki, kroimy w kosteczkę i dodajemy do patelni. Zwiększamy ogień na największy i całość smażymy kilka minut, co chwila mieszając i „podlewając” co jakiś czas niewielką ilością wody – pilnujemy aby składniki się nie przypaliły.
Następnie kroimy drobno koperek i dodajemy do patelni – mieszamy.
Śmietanę doprawiamy solą, dokładnie mieszamy i dodajemy do patelni – zmniejszamy ogień na najmniejszy, doprawiamy sos świeżo mielonym pieprzem i doprowadzamy sos do wrzenia (dzięki dodatku soli śmietana się nie zważy po dodaniu do gorącej patelni).
Sos gotujemy jeszcze przez chwilę aż uzyska ładną, kremową konsystencję.
I gotowe:)
Smacznego!