Sos kurkowy

Sos kurkowy

Bardzo prosty przepis na pyszny sos kurkowy. Idealny jako dodatek do mięs, ryb, makaronów czy pierogów.

SKŁADNIKI

  • 200g świeżych kurek (lub mrożonych *)
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnia cebula
  • 1 pęczek świeżego kopru
  • 100g kwaśniej śmietany 18%
  • 100ml ciepłej wody
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku

* jeżeli używamy mrożonych grzybów przed przygotowaniem sosu należy je rozmrozić.

CZAS PRZYGOTOWANIA

20min.

PRZYGOTOWANIE

Na dużej patelni roztapiamy masło i dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę – smażymy na małym ogniu aż cebula się ładnie zeszkli.

W międzyczasie dokładnie oczyszczamy i osuszamy kurki, kroimy w kosteczkę i dodajemy do patelni. Zwiększamy ogień na największy i całość smażymy kilka minut, co chwila mieszając i „podlewając” co jakiś czas niewielką ilością wody – pilnujemy aby składniki się nie przypaliły.

Następnie kroimy drobno koperek i dodajemy do patelni – mieszamy.

Śmietanę doprawiamy solą, dokładnie mieszamy i dodajemy do patelni – zmniejszamy ogień na najmniejszy, doprawiamy sos świeżo mielonym pieprzem i doprowadzamy sos do wrzenia (dzięki dodatku soli śmietana się nie zważy po dodaniu do gorącej patelni).

Sos gotujemy jeszcze przez chwilę aż uzyska ładną, kremową konsystencję.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *