Pszenne bułki śniadaniowe – szybki przepis

Pszenne bułki śniadaniowe – szybki przepis

Szybki przepis na pyszne pszenne bułki śniadaniowe. Gotowe w 40min!

SKŁADNIKI

Porcja na 5 średniej wielkości bułeczek (lub 6 mniejszych).

  • 250g mąki pszennej
  • 150ml ciepłej wody
  • 25g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • pół łyżeczki cukru
  • odrobina soli

CZAS PRZYGOTOWANIA

40min.

PRZYGOTOWANIE

Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól oraz cukier – mieszamy. Następnie kruszymy drożdże i dodajemy ciepłej wody – całość dokładnie mieszamy za pomocą dłoni do połączenia składników (drożdże nie powinny zostawić grudek).

Teraz dodajemy oliwę i dokładnie wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji – ciasto nie powinno kleić się do rąk po wyrobieniu.

Ciasto dzielimy na 5-6 części i formujemy w kształt kulek, następnie układamy obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między nimi (ciasto urośnie).

Teraz przykrywamy nasze bułeczki materiałową ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20min.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem.

Gdy bułeczki będą już wyrośnięte smarujemy je odrobiną wody i za pomocą mokrego noża robimy w nich wycięcia (praktycznie do samego spodu bułeczek).

Bułki wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom na około 15-17min – w tym czasie bułeczki powinny uzyskać ładny złoty kolor.

Po upieczeniu bułki wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *