Pierożki dim sum w cieście sezamowym z wołowiną i warzywami (gotowane na patelni)
Pierożki dim sum przygotowane w cieście sezamowym z wołowiną i warzywami na ostro. Gotowane na parze – na patelni zamiast w tradycyjnym bambusowym koszyczku.
SKŁADNIKI
Porcja na około 20 pierożków.
CIASTO:
- 250g mąki pszennej + odrobina do przyprószenia i wyrabiania ciasta
- 170ml gorącej wody
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru trzcinowego
FARSZ:
- 400g mielonego mięsa wołowego
- 1 mała marchewka
- 1 garść liści selera naciowego
- 2 małe dymki (z zieloną częścią)
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki czarnego sezamu
- pół łyżeczki chili cayenne
DODATKOWO:
- 3-4 łyżki oleju roślinnego
- około 100ml wrzątku
- 4 łodygi szczypiorku pokrojone w paseczki do przewiązania pierożków
- sos sojowy do podania
CZAS PRZYGOTOWANIA
40min.
PRZYGOTOWANIE
Marchewkę oraz czosnek trzemy na małym oczku tarki. Liście selera, dymki wraz z zieloną częścią oraz papryczkę chili siekamy drobno i dodajemy do startej marchwi – całość dodajemy do miski z mieloną wołowiną (mięso powinno być surowe). Farsz doprawiamy chili cayenne, dodajemy sezam oraz olej sezamowy i dokładnie mieszamy – odstawiamy na później.
Łodygi szczypiorku kroimy wzdłuż na cienkie paseczki o długości około 10cm – szczypiorkiem będziemy obwiązywać nasze sakiewki mięsne.
Teraz przygotowujemy ciasto do pierożków:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól oraz cukier i mieszamy – dolewamy gorącej wody oraz olej sezamowy i całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki – gdy składniki się dobrze połączą ciasto wyrabiamy za pomocą ręki (należy uważać aby się nie poparzyć). Następnie ciasto wykładamy na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy (ciasto na pierogi dim sum jest odrobinę rzadsze niż te na tradycyjne pierogi).
Ciasto dzielimy na kilkanaście części a następnie formujemy z nich kulki i rozwałkowujemy na cienkie placki co chwilę podsypując odrobiną mąki, aby się nie przyklejało do stolnicy i wałka.
Na rozwałkowane ciasto nakładamy farsz i formujemy pierożki w kształt sakiewek – każdą z nich przewiązujemy wstążką ze szczypiorku.
Gdy wszystkie pierożki będą już ulepione na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i układamy pierożki obok siebie – chwilę smażymy (około 1min) a następnie zmniejszamy ogień na średni i dolewamy około 100ml wrzątku – patelnię szybko zakrywamy – tak gotujemy około 6-7min (pierożki nie powinny być całkowicie zanurzone w wodzie – powinniśmy je „zalać” do około 1/4 wysokości pierożka – dzięki temu ugotują się one na parze, a nie jak tradycyjne pierogi – całkowicie zanurzone w wodzie).
Po tym czasie wyłączamy ogień pod patelnią i odkrywamy pierożki – przekładamy na talerze i podajemy z sosem sojowym.
I gotowe:)
Smacznego!