Guacamole
Prosty przepis na wyśmienite guacamole z dodatkiem czerwonej cebulki, papryczki chili i pomidora. Świetne jako zdrowa przekąska lub przystawka. Sprawdzi się jako dodatek do świeżego pieczywa lub tradycyjnych nachos.
SKŁADNIKI
- 2 dojrzałe awokado
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 papryczka chili
- 1 duży pomidor
- sok z połowy limonki
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
CZAS PRZYGOTOWANIA
15min.
PRZYGOTOWANIE
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Następnie przekładamy na drobne sitko i zalewamy wrzątkiem, po czym szybko zalewamy zimną wodą – cebulkę odstawiamy do odsączenia.
Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, następnie przekrajamy i usuwamy gniazda nasienne. Pozostałą część pomidora kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski.
Papryczkę chili kroimy bardzo drobno i dodajemy do pomidora.
Awokado kroimy na pół i usuwamy pestkę za pomocą np. noża, następnie za pomocą dużej łyżki oddzielamy awokado od skórki i kroimy w małą kostkę – przekładamy do miseczki z posiekanym pomidorem i chili i skrapiamy sokiem z połowy limonki – mieszamy.
Na koniec dodajemy posiekaną i sparzoną czerwoną cebulkę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem – całość mieszamy.
I gotowe:)
Smacznego!
1 thought on “Guacamole”