Guacamole

Guacamole

Prosty przepis na wyśmienite guacamole z dodatkiem czerwonej cebulki, papryczki chili i pomidora. Świetne jako zdrowa przekąska lub przystawka. Sprawdzi się jako dodatek do świeżego pieczywa lub tradycyjnych nachos.

SKŁADNIKI

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 papryczka chili
  • 1 duży pomidor
  • sok z połowy limonki
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku

CZAS PRZYGOTOWANIA

15min.

PRZYGOTOWANIE

Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Następnie przekładamy na drobne sitko i zalewamy wrzątkiem, po czym szybko zalewamy zimną wodą – cebulkę odstawiamy do odsączenia.

Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, następnie przekrajamy i usuwamy gniazda nasienne. Pozostałą część pomidora kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski.

Papryczkę chili kroimy bardzo drobno i dodajemy do pomidora.

Awokado kroimy na pół i usuwamy pestkę za pomocą np. noża, następnie za pomocą dużej łyżki oddzielamy awokado od skórki i kroimy w małą kostkę – przekładamy do miseczki z posiekanym pomidorem i chili i skrapiamy sokiem z połowy limonki – mieszamy.

Na koniec dodajemy posiekaną i sparzoną czerwoną cebulkę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem – całość mieszamy.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


1 thought on “Guacamole”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *