Pierogi z kurczakiem i cukinią

Pierogi z kurczakiem i cukinią

Bardzo prosty przepis na cudownie delikatne pierogi z kurczakiem i cukinią z dodatkiem czosnku.

SKŁADNIKI

Porcja na około 15 pierogów.

CIASTO:

  • 300g mąki pszennej (+ mąka do przyprószenia i wyrabiania)
  • 50ml oleju
  • 130ml gorącej wody
  • pół łyżki soli

FARSZ:

  • 400g mielonego mięsa z kurczaka (surowe)
  • 1 mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku

CZAS PRZYGOTOWANIA

50min.

PRZYGOTOWANIE

Cukinię trzemy na tarce na dużym oczku. Do startej cukinii dodajemy surowe mięso z kurczaka (zmielone), dodajemy jajko, posiekany drobno czosnek, sól oraz pieprz i całość dokładnie mieszamy. Farsz odstawiamy na później.

Teraz przygotowujemy ciasto na pierogi.
Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz sól, dolewamy gorącej wody i mieszamy za pomocą łyżki, następie dodajemy olej i całość wyrabiamy ręką aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk (ostrożnie z wyrabianiem ciasta gdyż ciasto może być bardzo ciepłe od dodatku gorącej wody).
Ciasto wykładamy na stolnicę przyprószoną mąką i jeszcze chwilę wyrabiamy.

Tak wyrobione ciasto dzielimy na kilkanaście części, każdą z nich formujemy w kształt kulki i rozwałkowujemy na cienkie placki.

Teraz na rozwałkowany kawałek ciasta nakładamy farsz i formujemy w kształt pieroga.

Gdy wszystkie pierogi będą już ulepione w dużym, 5l garnku gotujemy wodę (3/4 głębokości garnka) z dodatkiem odrobiny oleju.
Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy kolejno pierogi i od czasu gdy pierogi zaczną wypływać na powierzchnię odliczamy 5min – po tym czasie wyciągamy pierogi i odcedzamy na durszlaku.

Pierogi przekładamy na talerze i podajemy np. z sosem kurkowym, który idealnie pasuje do tego typu pierogów (przepis na sos kurkowy znajdziesz na moim blogu tutaj).

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *