Drożdżowe pierogi z malinami, masłem orzechowym i białą czekoladą
Pyszne drożdżowe pierogi z malinami, masłem orzechowym i białą czekoladą. Idealne na ciepło jak i na zimno. Świetny pomysł na obiad lub deser.
SKŁADNIKI
Porcja na około 10 pierogów.
CIASTO:
- 15g świeżych drożdży
- 300g mąki pszennej (+ mąka do przyprószenia blaszki i wyrabiania)
- 130ml mleka
- 65g masła
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka (2 żółtka i 1 białko dodajemy do ciasta, a jedno białko zostawiamy do posmarowania pierogów przed pieczeniem)
NADZIENIE:
- 250g malin (świeże lub mrożone)
- około 120g ulubionego masła orzechowego (ja wybieram takie z kawałkami orzechów)
- 100g (tabliczka) białej czekolady
CZAS PRZYGOTOWANIA
45min + czas wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego.
PRZYGOTOWANIE
Jajka, mleko oraz drożdże wyciągamy wcześniej z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową.
Pokruszone drożdże wkładamy do miseczki i zalewamy 50ml ciepłego mleka (mleko nie może być gorące!). Dodajemy łyżeczkę cukru oraz 2 łyżki mąki pszennej (mleko, cukier i mąkę odejmujemy od przygotowanej wcześniej porcji). Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem przez 20min.
Do reszty ciepłego mleka, dodajemy masło i roztapiamy, następnie chwilę studzimy aby nie było gorące podczas dodawania do masy.
Do osobnej, większej miski wsypujemy mąkę, cukier oraz sól i mieszamy.
Następnie dodajemy rozczyn z drożdży. Mieszamy. Kolejno dodajemy jajka oraz małymi porcjami rozpuszczone masło z mlekiem. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy i wyrabiamy przez około 20min – dobrze wyrobione ciasto drożdżowe musi być elastyczne, błyszczące i nie może kleić się do rąk.
Tak wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia około godziny. Po tym czasie ciasto powinno co najmniej dwukrotnie powiększyć swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na porcje. Z każdej porcji lepimy kulkę i rozwałkowujemy na cienki placek.
Następnie smarujemy rozwałkowane ciasto masłem orzechowym, dodajemy maliny oraz czekoladę i zlepiamy w kształt pieroga.
Tak przygotowane pierożki układamy na blasze osypanej mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką na około 20min.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (góra i dół z termoobiegiem).
Gdy nasze pierożki już wyrosną smarujemy je pozostawionym białkiem i wstawiamy do piekarnika na 20min.
Pierogi można serwować na ciepło lub na zimno. Możemy również do smaku podać je z jogurtem naturalnym.
Smacznego!