Lody słony karmel

Lody słony karmel

Przepis na przepyszne lody – słony karmel, bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Słodko-słony smak, który zapamiętacie na długo:)
Bez konieczności mieszania w trakcie mrożenia i bez dodatku jajek.

SKŁADNIKI

Porcja na około 2l lodów.

  • 1 puszka (460g) masy kajmakowej (przepis na domowej roboty kajmak znajdziesz tutaj)
  • 600g śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżeczka soli

CZAS PRZYGOTOWANIA

15min (+ czas mrożenia lodów).

PRZYGOTOWANIE

3/4 masy kajmakowej wykładamy do dużej miski i miksujemy z dodatkiem soli (pozostałą część masy odstawiamy na później – nie solimy).

Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.

Teraz partiami, po 1 łyżce, dodajemy do posolonej masy kajmakowej ubitą śmietanę kremówkę i miksujemy na najmniejszych obrotach do uzyskania jednolitej masy.

Gdy masa będzie dobrze wymieszana przekładamy ją do pojemnika o pojemności min. 2l.

Teraz pozostałą masę kajmakową nabieramy na łyżkę i zamaczamy w całości robiąc zygzaki i nierównomiernie ją rozprowadzając, tak aby po nałożeniu lodów były widoczne partie z samym karmelem:)

Lody wkładamy do zamrażalnika na min. 5h – po tym czasie nasze lody są gotowe do jedzenia:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *