Rozmarynowy chlebek na sodzie
Bardzo prosty i szybki przepis na aromatyczny chlebek rozmarynowy przygotowany na sodzie, z dodatkiem kefiru. Idealny dla zabieganych osób, lub takich, którym tradycyjne przepisy na chleb wydają się zbyt skomplikowane.
SKŁADNIKI
Porcja na jeden średni bochenek chleba.
- 300g mąki pszennej chlebowej (typ 720)
- 250ml kefiru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki cukru trzcinowego lub łyżeczka miodu
- pół łyżeczki soli
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
CZAS PRZYGOTOWANIA
10min + czas pieczenia (około 40min).
PRZYGOTOWANIE
Gałązki rozmarynu dokładnie myjemy i odrywamy z nich listki, następnie siekamy je na drobne kawałeczki (siekamy listki:)).
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sodę, sól oraz cukier, dolewamy kefiru i wrzucamy posiekane listki rozmarynu – całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki i przekładamy do okrągłej, średniej blaszki (u mnie dół od naczynia żaroodpornego) wyłożonej papierem do pieczenia.
Chleb posypujemy niewielką ilością mąki.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni z termoobiegiem i gdy będzie całkowicie nagrzany wkładamy nasz chleb na środkowy poziom i pieczemy około 40min. Po tym czasie wyciągamy chleb z piekarnika i z blaszki – pozostawiamy do wystygnięcia na kratce.
I gotowe:)
Smacznego!