Bułeczki makowe
Prosty przepis na przepyszne i puszyste drożdżowe bułeczki makowe.
SKŁADNIKI
Porcja na około 16 bułeczek.
CIASTO:
- 500g mąki pszennej
- 45g świeżych drożdży
- 100g masła
- 200ml ciepłego mleka
- 4 żółtka
- 100g cukru
- szczypta soli
- 4 łyżki rumu (ja użyłam złotego rumu „Captain Morgan Spiced Gold”) lub wódki/spirytusu
MASA MAKOWA:
- 500g gotowej masy makowej
- 2 białka
- 80g rodzynek sułtańskich
- 200ml wrzątku
DODATKOWO DO POSMAROWANIA CIASTA:
- 1 białko
- 2 łyżki mleka
LUKIER:
- 100g cukru pudru
- 2-3 łyżki ciepłej przegotowanej wody
CZAS PRZYGOTOWANIA
Około 2h (wraz z wyrastaniem i pieczeniem bułeczek).
PRZYGOTOWANIE
Do średniej wielkości miseczki kruszymy drożdże, dodajemy do nich 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki cukru oraz 200ml ciepłego mleka (nie gorącego!) – całość dokładnie mieszamy aż drożdże i cukier całkowicie się rozpuszczą (mąkę oraz cukier odejmujemy od całości porcji).
Drożdże odstawiamy do wyrośnięcia do ciepłego miejsca, przykryte szmatką na około 20min.
W osobnej misce miksujemy żółtka z dodatkiem cukru na puszystą jasną masę.
Masło roztapiamy w rondelku i studzimy (nie powinno być gorące w momencie dodawania do ciasta).
W dużej misce umieszczamy mąkę oraz sól i dodajemy do niej wyrośnięte drożdże – mieszamy za pomocą łyżki. Następnie dodajemy żółtka zmiksowane z cukrem i dalej mieszamy.
Gdy ciasto będzie dobrze wymieszane dodajemy do niego rum (lub inny alkohol) – ciasto przed dodaniem alkoholu powinno być dokładnie wymieszane aby żółtka się nie ścięły.
Ciasto wyrabiamy ręką do połączenia składników, następnie dodajemy przestudzone masło i wyrabiamy około 15-20min – ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne i gładkie i nie powinno kleić się do rąk.
Tak wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia do ciepłego miejsca na około godzinę – ciasto w tym czasie powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy masę makową.
Rodzynki umieszczamy w dużym kubku i zalewamy wrzątkiem (woda powinna przykryć całość rodzynek) – moczymy około 20 min – po tym czasie odcedzamy je na sitku i wsypujemy do gotowej masy makowej – mieszamy (kupując gotową masę makową pamiętaj aby wybierać tą z dobrym składem:)).
Białko ubijamy na sztywno i dodajemy partiami do masy makowej bardzo delikatnie mieszając do połączenia składników.
Gdy ciasto drożdżowe ładnie wyrośnie dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy w kształt prostokąta o grubości mniej więcej 1cm.
Rozwałkowany placek smarujemy połową masy makowej, zwijamy w rulon ułożony końcówką do dołu i dzielimy na około 8 równych części.
Tak pokrojone ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy między nimi (ciasto urośnie).
Za pomocą patyczka lub noża do masła robimy nacięcia wzdłuż każdej bułeczki przyciskając prawie do samego spodu.
Bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem z mlekiem i wstawiamy do całkowicie nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na około 18min.
W międzyczasie przygotowujemy resztę ciasta – wałkujemy, smarujemy masą makową i układamy na blaszce.
Po upieczeniu bułeczek wyciągamy je z piekarnika i studzimy na kratce.
Pieczemy kolejną partię.
Gdy wszystkie bułeczki będą już upieczone szykujemy lukier.
Do małej miseczki wsypujemy cukier puder i dodajemy do niego 2 łyżki ciepłej wody (w razie konieczności dodać kolejną łyżkę wody) – lukier powinien być bardzo gęsty ale równocześnie „lejący”.
Przestygnięte bułeczki polewamy lukrem.
I gotowe:)
Smacznego!