Naleśniki orzechowe z prażonymi jabłkami i pomarańczą

Naleśniki orzechowe z prażonymi jabłkami i pomarańczą

Prosty przepis na smaczny deser – naleśniki orzechowe z masłem orzechowym, prażonymi jabłkami i pomarańczą.

SKŁADNIKI

Porcja na 6 naleśników.

CIASTO NA NALEŚNIKI:

  • 150g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 100g masła orzechowego
  • 200ml mleka

DODATKI:

  • 350g prażonych jabłek
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka cukru pudru
  • odrobina oleju do smażenia

CZAS PRZYGOTOWANIA

15min.

PRZYGOTOWANIE

W dużej misce umieszczamy jajka i dodajemy do nich cukier – miksujemy do uzyskania jednolitej puszystej masy. Następnie dodajemy masło orzechowe i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia składników.

Teraz do masy dodajemy partiami mąkę, cały czas miksując.

Na koniec dodajemy mleko i miksujemy do całkowitego połączenia składników – ciasto powinno być dość lejące i ładnie rozprowadzać się na patelni podczas smażenia.

Ciasto smażymy na całkowicie rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny tłuszczu. Smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru.

Po usmażeniu naleśniki przekładamy lekko podgrzanymi prażonymi jabłkami – składamy na ćwiartki, całość skrapiamy delikatnie sokiem z pomarańczy i posypujemy cukrem pudrem – podajemy z kawałkami pomarańczy.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *