Ciasto limonkowe
Szybki i prosty przepis na aromatyczne ciasto limonkowe.
SKŁADNIKI
Porcja na dużą okrągłą blaszkę (średnica około 28cm).
- 260g mąki pszennej
- 180g cukru
- 150g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
- 3 jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 limonki
LUKIER:
- 100g cukru pudru
- 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
CZAS PRZYGOTOWANIA
10min + czas pieczenia ciasta (35-40min).
PRZYGOTOWANIE
Limonki dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem, następnie ścieramy z nich skórkę na tarce z małym oczkiem (bez białej części skórki) – odstawiamy na później.
W dużej misce umieszczamy jajka, dodajemy do nich cukier i miksujemy na jasną puszystą masę. Kolejno dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miękkie masło oraz jogurt naturalny – całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Na sam koniec dodajemy sok z limonki wraz ze startą skórką i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Tak przygotowaną masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do całkowicie nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) i pieczemy około 35-40min.
Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy.
W międzyczasie przygotowujemy lukier do ciasta.
W małej miseczce umieszczamy cukier puder i dodajemy do niego 2 łyżki soku z limonki – dokładnie mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Jeżeli lukier jest zbyt gęsty dodajemy kolejną łyżkę soku – mieszamy (lukier powinien być lejący ale jednocześnie dość gęsty aby całkowicie nie spłynął z ciasta).
Tak przygotowanym lukrem polewamy wystudzone ciasto.
I gotowe:)
Smacznego!