Konfitura z czerwonej porzeczki

Konfitura z czerwonej porzeczki

Szybki przepis na przepyszną konfiturę z czerwonej porzeczki.

SKŁADNIKI

Porcja na około 3 słoiczki po 200ml.

  • 500g czerwonej porzeczki
  • 450g cukru
  • 200ml wody

CZAS PRZYGOTOWANIA

25min + czas pomiędzy smażeniem konfitury (około 5-6h).

PRZYGOTOWANIE

Czerwoną porzeczkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i oddzielamy od niej gałązki.

Na głębokiej, nieprzywierającej patelni przygotowujemy syrop cukrowy – wlewamy wodę i dodajemy całą porcję cukru – gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie syrop.

Po tym czasie dodajemy połowę owoców czerwonej porzeczki i smażymy co chwilę mieszając – około 10min.

Pod koniec smażenia dodajemy resztę owoców i jeszcze chwilę smażymy, tak aby dodane później owoce zachowały swój kształt.

Tak przygotowaną wstępnie konfiturę pozostawiamy na patelni, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin (lub całą noc).

Po tym czasie ponownie smażymy naszą konfiturę aż odparuje część płynów (około 5-7min) na dużym ogniu – pamiętajmy o konieczności mieszania konfitury aby się nie przypaliła.

Tak przygotowaną konfiturę przekładamy do wyparzonych i suchych słoiczków, porządnie zakręcamy i kładziemy do dołu przykrywką.

Konfitura jest gotowa i może być przechowywana przez wiele miesięcy w szczelnie zamkniętym słoiczku. Idealnie nadaje się do kanapek, jako dodatek do deserów lub nawet mięs.

I gotowe:)

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


2 thoughts on “Konfitura z czerwonej porzeczki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *