Makaron ryżowy z krewetkami i cukinią w sosie curry

Makaron ryżowy z krewetkami i cukinią w sosie curry

Makaron ryżowy z krewetkami i cukinią w sosie curry na ostro. Szybki przepis na przepyszne orientalne danie.

SKŁADNIKI

Porcja na 2 osoby.

  • 200g krewetek
  • 150g makaronu ryżowego (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)
  • pół dużej cukinii
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 1 łyżka startego imbiru
  • pół łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 200ml mleczka kokosowego (86%)
  • szczypta kurkumy
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sok z połowy limonki
  • garść świeżych listków kolendry

CZAS PRZYGOTOWANIA

20min.

PRZYGOTOWANIE

Krewetki obieramy z pancerzyka, odrywamy ogonki i dokładnie myjemy.
Przekładamy do osobnej miseczki i skrapiamy sokiem z połowy limonki. Tak przygotowane krewetki zostawiamy na później (krewetki wystarczy przygotować przed samym rozpoczęciem gotowania).

Makaron ryżowy gotujemy, następnie odcedzamy na durszlaku i zalewamy zimna wodą – zostawiamy na później.

Teraz na głębokiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy.

Czosnek oraz papryczki siekamy bardzo drobno i dodajemy do patelni.
Imbir trzemy na tarce na małym oczku i dorzucamy do patelni – całość chwilę smażymy.

Cukinię kroimy w wąskie paski i również dorzucamy do patelni.
Teraz dodajemy krewetki i pomidorki koktajlowe – całość smażymy kilka minut.

Dodajemy mleczko kokosowe (przed otwarciem puszki wstrząśnij ją dobrze, aby mleczko się dobrze wymieszało i miało jednolitą konsystencję). Całość doprowadzamy do wrzenia.

Następnie dodajemy sos rybny i przyprawy (kurkumę oraz pieprz cayenne). Całość dokładnie mieszamy i dodajemy ugotowany wcześniej makaron – smażymy przez chwilę.

Nasze danie jest gotowe do podania – przekładamy makaron na talerze i przyozdabiamy listkami świeżej kolendry.

Smacznego!

Please follow and like us:
fb-share-icon


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *