Makaron ryżowy z krewetkami i cukinią w sosie curry
Makaron ryżowy z krewetkami i cukinią w sosie curry na ostro. Szybki przepis na przepyszne orientalne danie.
SKŁADNIKI
Porcja na 2 osoby.
- 200g krewetek
- 150g makaronu ryżowego (gramatura podana dla nieugotowanego makaronu)
- pół dużej cukinii
- garść pomidorków koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- 1 łyżka startego imbiru
- pół łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 200ml mleczka kokosowego (86%)
- szczypta kurkumy
- szczypta pieprzu cayenne
- sok z połowy limonki
- garść świeżych listków kolendry
CZAS PRZYGOTOWANIA
20min.
PRZYGOTOWANIE
Krewetki obieramy z pancerzyka, odrywamy ogonki i dokładnie myjemy.
Przekładamy do osobnej miseczki i skrapiamy sokiem z połowy limonki. Tak przygotowane krewetki zostawiamy na później (krewetki wystarczy przygotować przed samym rozpoczęciem gotowania).
Makaron ryżowy gotujemy, następnie odcedzamy na durszlaku i zalewamy zimna wodą – zostawiamy na później.
Teraz na głębokiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy.
Czosnek oraz papryczki siekamy bardzo drobno i dodajemy do patelni.
Imbir trzemy na tarce na małym oczku i dorzucamy do patelni – całość chwilę smażymy.
Cukinię kroimy w wąskie paski i również dorzucamy do patelni.
Teraz dodajemy krewetki i pomidorki koktajlowe – całość smażymy kilka minut.
Dodajemy mleczko kokosowe (przed otwarciem puszki wstrząśnij ją dobrze, aby mleczko się dobrze wymieszało i miało jednolitą konsystencję). Całość doprowadzamy do wrzenia.
Następnie dodajemy sos rybny i przyprawy (kurkumę oraz pieprz cayenne). Całość dokładnie mieszamy i dodajemy ugotowany wcześniej makaron – smażymy przez chwilę.
Nasze danie jest gotowe do podania – przekładamy makaron na talerze i przyozdabiamy listkami świeżej kolendry.
Smacznego!